Trump: Necítim k Putinovi ani lásku, ani nenávisť

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump prestal velebiť šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorého nedávno označil za lepšieho lídra, než je prezident USA Barack Obama. Informovala o tom agentúra Reuters.

06.10.2016 09:21
Donald Trump Foto:
Donald Trump.
debata (33)

Deň po televíznej debate kandidátov na viceprezidenta, na ktorej republikán Mike Pence označil Putina za „malého a násilníckeho vodcu“, Trump v stredu upravil svoju rétoriku.

„Necítim k Putinovi ani lásku, ani nenávisť. Uvidíme, ako to bude fungovať,“ povedal Trump pred svojimi stúpencami v štáte Nevada. „Možno budeme mať dobrý vzťah. Možno budeme mať príšerný vzťah. Možno budeme mať vzťah priamo uprostred,“ vysvetlil Trump. Rusko by však podľa jeho názoru mohlo byť cenným spojencom v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Putin ešte vlani v decembri označil amerického miliardára za veľmi talentovaného človeka a za absolútneho lídra kampane pred prezidentskými voľbami. Trump označil za veľkú česť, že dostal kompliment od človeka, akým je Putin, ktorého „si vážia doma i v zahraničí“.

V septembri toho roka Trump uviedol, že Putin si udržiava silnú kontrolu nad svojou krajinou a teší sa veľkej, vyše 80-percentnej podpore obyvateľstva. „Je to veľmi rozdielny systém a mne sa ten systém nepáči, ale (Putin) je rozhodne v tomto systéme lídrom, a to omnoho viac, než je lídrom náš prezident… My máme rozdelenú krajinu,“ vyhlásil Trump. Súčasne priznal, že ho tešia pochvalné vyjadrenia na jeho adresu zo strany Vladimira Putina a že na ne bude reagovať v podobnom duchu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump