Prezident Duterte odkázal USA a EÚ, že ich nepotrebuje

Kontroverzný filipínsky prezident Rodrigo Duterte vo štvrtok Európskej únii a USA odkázal, že ak sa im nepáči jeho vojna proti drogám a ak majú v úmysle ukončenie pomoci Manile, nebude im to vyhovárať.

06.10.2016 15:36
Rodrigo Duterte Foto: ,
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil, že jeho krajina nepotrebuje pomoc USA a EÚ.
debata (22)

„Neočakávam, že ma organizácia pre ľudské práva, americký prezident Barack Obama alebo EÚ pochopia,“ vyhlásil Duterte v televíznom prejave, ktorý predniesol pri odovzdávaní policajných ocenení v juhofilipínskej provincii Mindanao. „Ak si myslíte, že nastal čas ukončiť vašu pomoc, učiňte tak. Nebudeme o ňu prosiť,“ dodal.

Európska únia prispieva Filipínam napríklad na podporu zdravotníctva, obchodu a na podporu zraniteľných skupín obyvateľstva.

Duterte, ktorý nastúpil do úradu toto leto sa stal známym vďaka celému radu sporných výrokov. V septembri v súvislosti s americkým prezidentom Obamom použil v miestnej tagalštine výraz „putang ina“, čo sa dá preložiť ako „skurvysyn“. Tento obrat padol v Duterteho vyhlásení pre novinárov, v ktorom sa zastrájal, že nebude akceptovať Obamove otázky ohľadne mimosúdneho zabíjania osôb podozrivých z obchodu s drogami a ich užívania.

V rámci kampane proti priekupníkom drog bolo za posledné tri mesiace na Filipínach zabitých viac ako 3400 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Filipíny #Rodrigo Duterte