Európa podľa Asada zmizla z politickej mapy sveta

Sýrsky prezident Bašár Asad kritizoval Európu za jej pasivitu a podliehanie vplyvu Spojených štátov. V rozhovore s dánskou televíziou povedal, že Európa nie je v súčasnej dobe na medzinárodnej scéne prítomná. O nečinnosti Európskej únie v Sýrii sa v stredu hovorilo aj v Európskom parlamente.

06.10.2016 16:49 , aktualizované: 17:42
Bašár Asad Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (124)

„Celá Európa chýba na politickej mape najmenej od roku 2003, po invázii do Iraku. Musí nasledovať Američanov,“ povedal Asad. Dodal, že niektoré európske krajiny sa dokonca „neodvažujú vykonávať svoju vlastnú nezávislú politiku“.

Sýrsky prezident tiež povedal, že Európania nie sú pre Sýriu nepriatelia. Je podľa neho potrebné rozlišovať medzi národmi a politikou vlád.

Niektorí europoslanci na stredajšom rokovaní Európskeho parlamentu kritizovali EÚ za pasivitu v Sýrii. Guy Verhofstadt z Belgicka vyhlásil, že Európa neurobila pre umiernenú sýrsku pozíciu nič. Zástupca slovenského predsedníctva Ivan Korčok vyhlásil, že EÚ sa usiluje o zastavenie konfliktu, ale zameriava sa podľa neho hlavne na humanitárnu pomoc, pretože nie je vojenským hráčom. Taliansky europoslanec Fabio Massimo Castaldo povedal, že napriek tomu, že Európa dodáva humanitárnu pomoc a prijíma utečencov, nemá možnosť ovplyvniť zásadné rozhodnutie.

Asad v rozhovore tiež povedal, že si želá, aby armáda dobyla územie celej Sýrie a že na to využije lokálne dohody o prímerí a amnestii. Žiadna umiernená opozícia podľa neho v Sýrii neexistuje. Sýrskemu režimu, ktorý má podporu Ruska a šiitských skupín z Libanonu a Iránu, sa podarilo dohodnúť sa s povstaleckými bojovníkmi v niekoľkých miestach, ktoré predtým armáda obliehala. Podľa analytikov a agentúry Reuters by sa to isté mohlo stať v Aleppe. Sýrska armáda v stredu oznámila, že obmedzí nálety na Aleppo, aby umožnila humanitárne dodávky. Vyzvala bojovníkov a ich rodiny, aby z mesta odišli. V opačnom prípade čelia podľa armády „nevyhnutnému osudu“.

Na otázku, prečo sú terčom útokov tiež nemocnice, civilné domy a zdravotníci, Asad v rozhovore odpovedal, že o takýchto útokoch nevie. „Našou politikou nie je ničiť nemocnice alebo školy a podobné objekty. Ak na niečo z toho armáda útočí, potom je to omylom,“ povedal.

Obvinil USA, že nemajú záujem dosiahnuť prímerie za podmienok, ktoré by umožnili útočiť na Front dobytia Sýrie (bývalú An-Nusru napojenú na al-Kájdu). Podľa prezidenta je táto skupina pre USA „kartou“, ktorú si stráži. USA mali podľa septembrovej dohody o prímerí pomôcť oddeliť umiernenú opozíciu od Fronty dobytia Sýrie, ale nepodarilo sa im to. Táto organizácia je ale v USA radená k teroristickým skupinám. Neúspech dohody o prímerí USA pripisujú Rusku a Sýrii, pretože práve ich letectvá obnovili útoky.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Európa #Bašár al-Asad