Proces s 96-ročným zdravotníkom SS bude znova otvorený

Ani mesiac netrvalo, a proces s 96-ročným niekdajším zdravotníkom síl SS Hubertom Z., ktorý pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz na krajinskom súde vo východonemeckom meste Neubrandenburg výrazným spôsobom narušili podnety prokuratúry i jedného z vedľajších žalobcov, namietajúce predpojatosť ďalších dvoch sudcov.

06.10.2016 19:00
Osvienčim, holokaust, pracovný tábor,... Foto:
Koncentračný tábor Auschwitz bol nacistický koncentračný tábor založený v okupovanom juhozápadnom Poľsku, pri meste Osvienčim.
debata (22)

Ako informovala dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Carla Friedricha Deutscha, hovorcu spomínaného súdu, konanie, ktoré otvorili 12. septembra, sa začne úplne od začiatku, avšak v súčasnosti nie je možné predpovedať, kedy. Hovorca zároveň vyjadril neporozumenie v súvislosti s postupom prokuratúry zo Schwerinu.

Išlo už o štvrtý pokus povolať tohto muža na zodpovednosť, a to kvôli napomáhaniu k vražde v najmenej 3681 prípadoch. Hubert Z. je sužovaný zdravotnými problémami a pri otvorení procesu sedel na invalidnom vozíku.

V prvých troch prípadoch boli príčinou odkladu procesu práve zdravotné ťažkosti obžalovaného. Exzdravotník SS sa mal trestnej činnosti dopustiť v období od 15. augusta do 14. septembra 1944, keď v plynových komorách v Auschwitzi zahynulo 3681 ľudí zo 14 transportov, a to z Poľska, Nemecka, Grécka a Slovinska.

Obžalovaný však tvrdí, že sa v inkriminovanom čase venoval výlučne ošetrovaniu zranených vojakov a príslušníkov síl SS. Obhajoba trvá na jeho nevine.V Nemecku sa v ostatnom čase množia procesy s niekdajšími príslušníkmi síl SS pôsobiacimi kedysi v Auschwitzi, ktorí sú ešte stále nažive.

Na krajinskom súde v Detmolde tak napríklad odsúdili niekdajšieho príslušníka strážnej služby za napomáhanie k vražde v 170.000 prí­padoch, a to na päť rokov väzenia. Na krajinskom súde v Lüneburgu zase odsúdili „účtovníka z Auschwitzu“ Oskara Gröninga na štyri roky väzenia za napomáhanie k vražde v 300.000 prí­padoch. Ani jeden z týchto rozsudkov zatiaľ nie je právoplatný.

Povolanie týchto osôb na zodpovednosť v tak vysokom veku súvisí so zmenou nemeckého právneho výkladu, v zmysle ktorého čelili v uplynulých desaťročiach trestnému stíhaniu iba tí ľudia, ktorým sa dala dokázať priama účasť na vraždení väzňov v koncentračných a vyhladzovacích táboroch.

Aktuálny právny výklad však považuje za vinného každého človeka, ktorý svojou činnosťou, prácou prispel k fungovaniu vražednej mašinérie vedúcej k priemyselnej likvidácii ľudí.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #SS #Auschwitz