Putin má narodeniny, čím ho prekvapia tento rok?

Ruský prezident Vladimir Putin oslavuje svoje 64. narodeniny. „V tento deň nebude organizovať verejné vystúpenia a narodeniny oslávi v okruhu svojich blízkych a priateľov," oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na prezidentovho hovorcu.

07.10.2016 14:00
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na snímke počas osláv Dňa mesta Moskva.
debata (158)

Na počesť oslávenca neznáme osoby z Manhattanského mosta v New Yorku zavesili jeho portrétnu fotografiu s rozmermi 6 × 9 metrov s nápisom „mierotvorca". Transparent tam podľa očitých svedkov visel asi hodinu, potom ho úrady dali odstrániť, keďže šlo o nepovolenú akciu. Polícia začala skúmať záznamy bezpečnostných kamier, aby zistila „páchateľov". Očití svedkovia vypovedali, že transparent vyvesili dvaja muži.

Putinov sviatok v noci nadnes pripomenuli aj... Foto: Reuters, Kathryn Peters
putin, palgát Putinov sviatok v noci nadnes pripomenuli aj neznáme osoby v New Yorku, ktoré na Manhattanský most vyvesili jeho portrétnu fotografiu s nápisom Mierotvorca.

„Prezident nemá naplánované verejné vystúpenia," povedal Dmitrij Peskov. „Budú medzinárodné hovory, gratulácie prezidentovi, ale pri tom sa tak či onak budú rozoberať aj nejaké zásadné otázky; hlavy štátov to vždy robia, nikdy sa neobmedzia len na sviatočné záležitosti," dodal hovorca.

Hlava štátu podľa Peskova dostáva gratulácie aj od štátnikov, ako prví mu blahoželali prezidenti postsovietskych krajín. Z ukrajinského Kyjeva sa však podľa hovorcu neozval nikto. Či Putinovi gratulovali vedúci predstavitelia západných štátov, kremeľský hovorca odmietol novinárom oznámiť.

Extravagantné darčeky a veľkolepé oslavy

Putin predtým narodeniny väčšinou trávil v práci. V posledných rokoch sa počas svojho sviatku venuje aktívnemu odpočinku: predvlani si vzal dovolenku a odletel „ďaleko od civilizácie" do sibírskej tajgy, vlani oslávil narodeniny na ľade olympijského štadióne v Soči s hokejkou v ruke – a nastrieľal sedem gólov, načo dostal od šéfa hokejovej federácie , niekdajšieho legendárneho brankára Vladislava Treťjaka medailu Za vernosť a lásku k hokeju. Zápas pískal šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel.

Vlani prezident Putin oslávil narodeniny aj na... Foto: SITA, Alexei Nikolsky
putin, hokej, hokejista, trofej, narodeniny, 63.narodeniny, Vlani prezident Putin oslávil narodeniny aj na ľade. Hral v drese s číslom 11 a strelil sedem gólov, na ďalšie tri nahral.

Za svoje pôsobenie v úrade si vari zvykol aj na extravagantné darčeky. K 58. narodeninám dostal erotický kalendár, ktorý pre neho nafotili študentky z Moskvy. Petrohradská maliarka Irina Romanovská mu vlani darovala jeho portrét, ktorý namaľovala prsiami.

Všetkých gratulantov spravidla predčí vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov. Predvlani v Groznom na počesť oslávenca usporiadal stotisícový pochod, vlani nechal cez hraciu plochu futbalového štadióna roztiahnuť obrí plagát s vyobrazením Putina a nápisom „najlepšiemu prezidentovi k narodeninám“. Počas prestávky v stretnutí potom v priamom televíznom prenose zablahoželal oslávencovi, ktorého označil za „národného vodcu“ a ktorému sľúbil „splniť akýkoľvek rozkaz“.

Putin milovaný i nenávidený

Terajší šesťročný mandát trojnásobného prezidenta Putina sa skončí v roku 2018. Podľa ústavy sa môže uchádzať o znovuzvolenie, doteraz však neprezradil, či tak urobí. Každopádne stále v Rusku bezkonkurenčne vedie rebríčky popularity.

„Dokázal svetovému spoločenstvu, že je nesporným vodcom krajiny. Vo svojom vplyve nemá obdobu – so všetkými kladmi i zápormi," napísal internetový denník Gazeta.ru. Pripomenul, že štátnik má ako obdivovateľov, ktorí vyzdvihujú jeho zásluhy, že sa Rusko pozdvihlo z kolien, tak kritikov, ktorí prezidentovi vytýkajú, že sa snaží všetko kontrolovať a o všetkom rozhodovať.

S vodcom Nočných vlkov Alexandrom... Foto: SITA/AP, Sergei Karpukhin
Vladimir Putin, Noční vlci S vodcom Nočných vlkov Alexandrom Zaldostanovom, známym pod prezývkou Chirurg (vľavo), si ruský prezident Vladimir Putin zajazdil na Kryme dva roky predtým, ako rozhodol o anexii polostrova.

Práve na Putinove narodeniny v Moskve pred desiatimi rokmi zavraždili opozičnú novinárku, kritičku Kremľa a Kadyrova Annu Politkovskú. Objednávateľa vraždy sa doteraz nepodarilo odhaliť a postaviť pred súd.

Prezident dobrodruh

Pred troma rokmi sa v batyskafe ponoril k vraku starej ruskej fregaty na dno Fínskeho zálivu. Nebolo to po prvý raz. Absolvoval aj ponor na dno najhlbšieho jazera sveta Bajkal a z Čierneho mora vytiahol dve krásne antické amfory. Putinov hovorca po vlne kritiky priznal, že boli až príliš vyleštené a všetko bolo vopred pripravené.

Ruský prezident Vladimir Putin na deltapláne... Foto: SITA/AP
Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin na deltapláne ukazoval kŕdľu žeriavov bielych cestu do teplejších krajín.

Nebolo to po prvý raz. Putin priznáva, že niektoré z kúskov sám vymyslel. Napríklad akciu, pri ktorej strelou uspal tigra alebo hru s mláďaťom leoparda snežného. Nie všetky kúsky mu však vyšli. Keď vzácnym bielym žeriavom pomáhal nájsť cestu do teplých krajín, tie sa rozhodli v tej chvíli neodletieť a zostať v Rusku.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #narodeniny #Vladimir Putin