Obama zrušil ekonomické sankcie uvalené na Mjanmarsko

Prezident USA Barack Obama dnes podpísal príkaz na zrušenie dlhoročných ekonomických sankcií, ktoré Spojené štáty uvalili na Mjanmarsko. S odvolaním sa na Biely dom o tom informovala tlačová agentúra AP.

07.10.2016 21:24
Obama, čína, g20 Foto: ,
Americký prezident Barack Obama zrušil ekonomické sankcie voči Mjanmarsku.
debata (4)

Obama oznámil plány zrušiť sankcie voči Mjanmarsku minulý mesiac, keď na svoju prvú oficiálnu návštevu USA pricestovala mjanmarská líderka a prodemokratická aktivistka Aun Schan Su Ťij. Obama sa s ňou stretol v Bielom dome.

Jeho rozhodnutie označuje vyvrcholenie rokov zbližovania medzi USA a Mjanmarskom, ktoré sa Obama usiloval uľahčiť. Po desaťročiach vojenskej nadvlády vykročilo Mjanmarsko pred piatimi rokmi na cestu politických reforiem.

USA už predtým uvoľnili široké ekonomické sankcie uvalené na Mjanmarsko, vrátane zákazu investovania a obchodovania. V platnosti však zostali špecifické obmedzenia vzťahujúce sa na spoločnosti v rukách armády a predstaviteľov a spolupracovníkov bývalej vládnucej vojenskej junty.

Aun Schan Su Ťij, ktorá ako opozičná líderka strávila 15 rokov v domácom väzení, doviedla svoju Národnú ligu za demokraciu (NLD) vo vlaňajších parlamentných voľbách k víťazstvu, čím sa ukončila dlhoročná vláda vojenskej junty. Po volebnom víťazstve svojej strany v minuloročných voľbách prijala post šéfky diplomacie a hlavnej štátnej radkyne, čo je v Mjanmarsku de facto predsedníčka vlády.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij