Bezpečnostná rada OSN zamietla ruskú rezolúciu o Sýrii

Ruský návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúci na nastolenie prímeria v Sýrii bez akejkoľvek zmienky o zastavení náletov na obliehané mesto Aleppo Bezpečnostná rada v nedeľu zamietla. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

09.10.2016 08:15
debata (326)

Návrh rozlišoval medzi umiernenými opozičnými skupinami a skupinou Front an-Nusra, ktorú OSN označilo za teroristickú organizáciu. Takisto požadoval, aby strany zapojené v sýrskom konflikte nepodporovali žiadnu teroristickú skupinu.

Ruský návrh získal podporu štyroch členov BR OSN, pričom ďalší deviati hlasovali proti a dvaja sa zdržali.

Britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft nazval návrh „podvodom“ a „cynickým pokusom“ Ruska odvrátiť pozornosť od ruského vetovania predchádzajúceho francúzsko-španielského návrhu rezolúcie. „Vďaka vášmu dnešnému konaniu budú Sýrčania naďalej zomierať v Aleppe a ďalších mestách kvôli ruským a sýrskym náletom. Prosím, prestaňte s tým,“ Rycroft.

Návrh rezolúcie, predložený Francúzskom a Španielskom, apeloval na všetky strany v Sýrii, aby okamžite prerušili vojenské operácie, poskytli neobmedzený prístup humanitárnej pomoci a ukončili „všetky vzdušné bombardovania a vojenské lety nad mestom Aleppo“.

Za návrh rezolúcie, ktorú Rusko vetovalo, sa v hlasovaní vyslovilo za 11 členov BR OSN, dvaja boli proti a dvaja sa zdržali hlasovania. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, ktorý odmietnutie návrhu rezolúcie už vopred avizoval, svojich kolegov v rade obvinil z „protiruského postoja“. „Je to jedno z najpodivuhod­nejších divadiel v dejinách Bezpečnostnej rady OSN. Musíme hlasovať o dvoch rezolúciách a vieme, že jedna ani druhá nebude schválená,“ vyhlásil pred hlasovaním.

326 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #BR OSN