Česi povedali áno hnutiu ANO

Päť víťazov a päť porazených. Voliči „popravili“ jednotlivcov i celé strany. Taká bola jedna z reakcií českých portálov na krajské hlasovanie a prvé kolo senátnych volieb, ktoré sa v Česku konali minulý piatok a v sobotu. Voliči povedali jasné áno hnutiu ANO podpredsedu vlády a ministra financií Andreja Babiša.

09.10.2016 20:15 , aktualizované: 10.10.2016 08:01
Czech Republic... Foto: , ,
Predseda hnutia ANO Andrej Babiš.
debata (4)

Zvíťazilo v Stredočeskom, Plzenskom, Karlovarskom, Ústeckom, Královohradeckom, Pardubickom, Juhomoravskom, Olomouckom a Moravskosliezskom kraji. V ďalších štyroch krajoch figuruje na druhom mieste. Vládna ČSSD zvíťazila iba v Juhočeskom kraji a na Vysočine. V Zlínskom kraji triumfovala KDU-ČSL.

„Teraz bude dôležité, ako dopadnú povolebné rokovania o krajských koalíciách. Naši ľudia sú rozumní, vnímali, ako hospodárili hajtmani posledných osem rokov. Vyzerá to zatiaľ tak, že chcú zmeny v krajoch,“ bola jedna z prvých reakcií lídra hnutia ANO Babiša.

V tejto súvislosti podľa niektorých pozorovateľov môžu byť komunisti v niektorých regiónoch „žiadanou nevestou“. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rovnako ako vicepremiér Babiš už pred hlasovaním naznačili, že by sa nebránili spolupráci s KSČM, ktorá však stratila celkovo 100 krajských mandátov. Má ich teraz už iba 82.

„Ľudia rozhodli, že po ôsmich rokoch chcú zmenu vo vedení krajov. ČSSD musí hľadať nové programové ciele, aby získala širšiu podporu,“ vyhlásil líder socialistov Sobotka. Zároveň dodal, že krajské voľby sa nedajú porovnávať s celoštátnym hlasovaním.

„Za najdôležitejšie považujem, aby nás volili vo voľbách do Poslaneckej snemovne. Zodpovedám za celoštátnu politiku sociálnej demokracie,“ tvrdil Sobotka po tom, čo socialisti prehrali celkovo v desiatich regiónoch a prišli o 80 krajských mandátov. Líder TOP 09 Miroslav Kalousek priznal prehru a zmohol sa iba na konštatovanie, podľa ktorého „máme svojich voličov, ale nešli k volebným urnám“.

Počet získaných mandátov za celú ČR

  • ANO 2011 – 176 mandátov, neobhajovalo žiadny mandát, získalo 21,05 % hlasov.
  • ČSSD – 125 mandátov, obhajovala 205 mandátov, 15,25 %.
  • KSČM – 86 mandátov, obhajovala 182 mandátov, 10,55 %.
  • ODS – 76 mandátov, obhajovala 102 mandátov, získala 9,47 %.
  • KDU-ČSL – 42 mandátov, obhajovala 42 mandátov, získala 6,3 %.
  • Súčet ostatných strán (83) – 170 mandátov, obhajovali 70 mandátov, získali 37,38 %.

ZDROJ: ČESKÝ ŠTATISTICKÝ ÚRAD

Väčšina politológov sa však zhoduje v názore, že výsledky najnovšieho dvojdňového hlasovania neohrozia existenciu koaličného kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. S blížiacimi sa voľbami do Snemovne bude však podľa nich narastať napätie medzi dvoma najsilnejšími stranami.

„Vláda bude síce pokračovať, ale spolunažívanie bude ešte zložitejšie a napätejšie,“ povedal pre agentúru ČTK politológ Jan Kubáček s tým, že „sociálna demokracia bude teraz oveľa konfliktnejšia a bojovnejšia“. Podľa neho voliči ČSSD neocenili jej „sťaby pokojnú tvár“ a iba bilancovanie vládnych úspechov ani kampaň postavenú na Sobotkovej tvári.

„Ak ČSSD chce o rok uspieť v hlasovaní, tak evidentne bude musieť zabrať a prejavovať sa viac na celoštátnej úrovni,“ reagoval na povolebný stav politológ Josef Mlejnek. Jeho kolega politológ Tomáš Lebeda v Českej televízii však zároveň zdôraznil, že víťaz hlasovania hnutie ANO dosiahol historicky najnižšie percento hlasov.

„Dvadsaťpäť percent je úspechom, ale zvykli sme si na silnejšie víťazstvá,“ konštatoval Lebeda s tým, že ľavica prepadla. Pritom komunisti sú na tom horšie ako ČSSD. „Získali takmer iba polovicu toho, čo v minuloročných krajských voľbách,“ upozornil politológ citovaný portálom Novinky.cz.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ANO