Po umlčaní Népszabadságu sa Orbán púšťa do ústavy

V prvý deň, čo po bezmála šesťdesiatich rokoch nevyšiel najvplyvnejší opozičný denník Maďarska, sa rozbehnutý valec vládnuceho Fideszu pustil do ďalšej kontroverznej úlohy. Premiér Viktor Orbán predložil do parlamentu návrh zmien ústavy, ktoré v nej majú zakotviť výsledky nedávneho neplatného referenda.

11.10.2016 07:13
debata (45)

Novinárov Népszabadságu, novín, ktoré ešte minulý týždeň spochybňovali účinnosť novely základného zákona pri snahe Orbána „ubrániť“ Maďarsko pred utečeneckými kvótami Európskej únie, včera ochranka odmietla vpustiť do ich redakcie.

O pozastavení vydávania renomovaného mienkotvorného denníka rozhodol počas víkendu jeho vydavateľ. Zdôvodnil to jeho stratovosťou. Opozícia však obviňuje Orbánov kabinet, že zatlačil na rakúskeho majiteľa vydavateľstva, ktorého sa chce zmocniť mediálna skupina blízka vláde.

Kauza Népszabadságu sa v pondelok na rokovaní parlamentu v ostrých diskusiách miešala s témou spornej ústavnej novely. Tú Orbán, náruživý futbalový fanúšik, predložil v zastúpení, keďže si vzal dovolenku, aby mohol v Rige sledovať kvalifikačný zápas Maďarska s Lotyšskom.

„V Maďarsku nemožno usídľovať cudziu populáciu,“ píše sa v návrhu novely, ktorá zdôrazňuje, že spoločné právomoci EÚ „nemôžu obmedzovať neodňateľné právomoci Maďarska na jeho územnú celistvosť, populáciu, štátnu formu a štátne zriadenie“.

„Táto ústavná novela spočíva na vôli 98-percentnej väčšiny, troch miliónov tristotisíc ľudí. To je viac, ako voličská základňa ktorejkoľvek strany v štvrťstoročných dejinách od zmeny režimu,“ napísal premiér v zdôvodnení návrhu. Demokratická opozícia však namieta, že v predminulú nedeľu odovzdalo platné hlasy iba asi 40 percent oprávnených voličov, referendum bolo preto neplatné a nijaké právne dôsledky z neho preto nemôžu vyplývať.

Za navrhnuté zmeny ústavy musí hlasovať dvojtretinová väčšina poslancov. Orbánov Fidesz po vlaňajších doplňovacích voľbách o ústavnú väčšinu tesne prišiel. Ľavicová opozícia včera vopred odmietla spoluprácu s vládnou stranou pri prijatí ústavných zmien, o ktorých odmietajú čo i len rokovať. Krajne pravicový Jobbik sa vyjednávaniam s vládou nebráni, rád by však presadil svoj text ústavnej novely.

Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya v pondelok oznámila, že jej poslanci budú bojkotovať prácu parlamentu, aj keď im za to hrozia vysoké pokuty. Výnimkou budú iba hlasovania o zákonoch, pri ktorých sa vyžaduje kvalifikovaná väčšina, aby Fideszu nepomohli znížiť kvórum.

„Považujeme za neprijateľné, že Fidesz chce po neplatnom referende o prisťahovaleckých kvótach novelizovať ústavu. Pohár trpezlivosti definitívne pretiekol prerušením vydávania Népszabadságu,“ citoval Gyurcsánya portál Index.hu.

Socialisti tiež dali na vedomie, že sa nezapoja do procesu úpravy ústavy, bojkotovať zákonodarnú prácu odmietli, aby neprenechali extrémistom z Jobbiku v parlamente všetok priestor určený pre opozíciu.

„Cez víkend ste zatĺkli ďalší klinec do truhly slobody tlače. Fideszácki oligarchovia vykŕmení z verejných peňazí vykupujú médiá. Kto bude nasledujúci?“ pripomenul šéf poslaneckého klubu socialistov Bertalan Tóth nedávne ovládnutie komerčnej televízie M2 a spravodajského portálu Origo.hu provládnymi podnikateľskými zoskupeniami.

Socialisti navrhli tiež vytvorenie vyšetrovacej komisie, ktorá by rozmotala neprehľadné vlastnícke vzťahy v maďarskom mediálnom prostredí. Viacerí vládni politici sa od kauzy Népszabadság dištancovali s argumentom, že nemôžu nič spraviť práve preto, aby nezasahovali do slobody médií.

Brusel, ktorý už vopred upozornil Budapešť, že ani referendum, ani zmena ústavy nič nemenia na záväzkoch, ktoré má Maďarsko voči EÚ, sa včera ozval aj v súvislosti s vývojom okolo Népszabadságu. Pozastavenie vydávania renomovaného mienkotvorného denníka je podľa Európskej komisie veľmi znepokojujúce.

„Máme vážne obavy. Existujú isté otázky okolo motívov prerušenia vydávania a, samozrejme, budeme pozorne sledovať situáciu,“ citovala včera agentúra Bloomberg hovorcu Európskej komisie Margaritisa Šinasa. Pripomenul, že sloboda tlače, pluralita a ochrana novinárov sú základom slobodnej a demokratickej spoločnosti, ktoré sú členské krajiny únie povinné ochraňovať.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz