Štúdia: Nárast absolventov univerzít poškodzuje britskú ekonomiku

Podľa najnovšej štúdie Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) nezlepší vysokoškolský diplom mladých Britov výkon národného hospodárstva.

11.10.2016 11:28
škola, študenti, učitelia, pôžička Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Niekoľko po sebe idúcich britských vlád vychádzalo z predpokladu, že zvyšujúci sa počet vysokoškolských študentov je oprávnený, pretože väčšie životné úspory v pracovnom živote viac ako dostatočne vykompenzujú školné a životné náklady počas študentských rokov.

Avšak podľa výsledkov výskumu CIPD, ktoré zverejnil The Guardian, je priemerný dlh absolventov 44 000 libier a približne 45 percent pôžičiek sa nikdy nesplatí.

Štúdia tiež upozorňuje na to, že viac ako polovica absolventov vysokých škôl má prácu, ktorá nevyžaduje univerzitné vzdelanie. CIPD tiež poukazuje na skutočnosť, že kým v roku 1979 bolo v Británii na univerzite približne 12 percent mladých ľudí, momentálne je tento počet štvornásobne vyšší.

Výkonný riaditeľ CIPD Peter Cheese svoj výskum pre The Guardian komentoval: „Je samozrejmosťou, že Británia potrebuje školský systém na svetovej úrovni, ale naša štúdia testuje pravdivosť vžitého predpokladu, že neustále zvyšovanie počtu vysokoškolských študentov naozaj má pridanú hodnotu pre študentov, zamestnávateľov aj ekonomiku. Absolventi majú často pracovné pozície, ktoré nezodpovedajú ich kariérnym očakávaniam a navyše často sú zadlžení. Súčasný stav je zlý aj pre ľudí bez diplomu, pretože sú pri pohovoroch často prehliadaní práve kvôli tomu, že nemajú titul.“

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #absolventi