Poľská vláda sa opäť pokúsi sprísniť zákon o interrupciách

Poľská vláda sa chystá ďalej sprísniť zákon o interrupciách a to tak, aby sa zabránilo umelému prerušeniu tehotenstva v prípade poškodenia či choroby plodu. V rozhovore pre agentúru PAP to dnes uviedol predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

12.10.2016 18:00
poľsko, štrajk, protest, ženy Foto: ,
Poľské ženy počas celoštátneho štrajku na protest legislatívneho návrhu na úplný zákaz potratov.
debata (1)

Kaczyňski sa takto vyjadril len necelý týždeň po tom, ako poslanci poľského parlamentu drvivou väčšinou odmietli sporný návrh na sprísnenie zákona o interrupciách. Na základe toho by boli takéto zákroky v Poľsku úplne zakázané a porušenie zákazu lekármi či tehotnými ženami by sa trestalo väzením, približuje agentúra AP.

Avizované sprísnenie legislatívy, ktorú parlament začal prerokúvať na základe petície s 450.000 podpismi, sa však stretlo s odporom poľskej verejnosti a vyvolalo rozsiahle pouličné protesty. Práve vďaka masovým demonštráciám svoje rozhodnutie legislatívu podporiť zvážili a nakoniec aj zmenili mnohí poslanci konzervatívnej vládnucej strany PiS.

Kaczyňski však v stredu uviedol, že strana momentálne pracuje na inom spôsobe sprísnenia predmetnej legislatívy, ktoré sa bude zaoberať výhradne interrupciami súvisiacimi s poškodením plodu.

Poľská legislatíva v tejto oblasti už teraz patrí k najprísnejším v Európe. Interrupcia je totiž v Poľsku ilegálna s výnimkou troch prípadov: keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy, keď je následkom trestného činu – incestu či znásilnenia – alebo v prípade poškodenia plodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #potraty #Jarosław Kaczyński