Nálet na trhovisko v sýrskom Aleppe neprežilo 15 ľudí

Najväčšie trhovisko v povstalcami kontrolovanej časti sýrskeho Aleppa zasiahol v stredu popoludní nálet, pri ktorom zahynulo najmenej 15 ľudí vrátane niekoľkých detí. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na údaje dobrovoľníckej humanitárnej organizácie Sýrska civilná ochrana, známej tiež ako Biele helmy.

12.10.2016 18:14
debata (95)

Najnovší smrtiaci útok hlásili z východného Aleppa po tom, ako pri utorňajších náletoch na povstalecké štvrte prišlo o život najmenej 41 ľudí vrátane piatich detí. V čase bombardovania trhoviska vyčerpaní záchranári stále prehľadávali trosky z budov zasiahnutých počas predošlého dňa.

Podobnú bilanciu dnešného náletu ako Biele helmy zverejnilo aj Aleppské mediálne centrum, ktoré prevádzkujú miestni aktivisti. Gynekologička z priľahlej kliniky povedala, že nie je jasné, čo bolo terčom útoku na trhovisko, pri ktorom „mnohé obchody úplne zmizli“.

Utorňajším útokom predchádzali tri dni pomerného pokoja v tomto sýrskom veľkomeste, kde od minulomesačného stroskotania prímeria vedú sýrske sily podporované Ruskom ofenzívu proti povstalcom.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí medzitým podľa agentúry DPA oznámilo, že minister Sergej Lavrov a jeho americký rezortný partner John Kerry sa v sobotu stretnú vo švajčiarskom Lausanne, aby pokračovali v rozhovoroch o riešení sýrskeho konfliktu.

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie potvrdil, že sa takéto stretnutie uskutoční, neprezradil však nijaké podrobnosti. Washington iba minulý týždeň oznámil, že vzhľadom na pokračujúce ruské bombardovanie Aleppa prerušuje vojenskú spoluprácu s Moskvou ohľadne Sýrie.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo