Ministri vnútra EÚ budú rokovať o migrácii i azylovom systéme

Nabitý program čaká vo štvrtok v Luxemburgu ministrov vnútra krajín Európskej únie. Okrem diskusie o vývoji migračnej krízy a informáciách o chystaných dohodách s kľúčovými krajinami, ktoré by ju mali pomôcť obmedziť, budú tiež debatovať napríklad o chystanej reforme úniového azylového systému.

13.10.2016 08:30
debata (6)

Európska komisia a agentúra Frontex zoznámi ministrov so vznikom spoločnej Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže. Do organizácie, ktorá má v prípade potreby pomáhať s ochranou vonkajšej hranice EÚ, by mali členské krajiny prispieť v súčte 1 500 ľuďmi a potrebnou technikou.

Pohraničná stráž je časťou reakcie EÚ na migračnú krízu, ministrov ale čaká debata aj o ďalších aspektoch, vrátane napríklad vývoja okolo dohody s Tureckom. Táto dohoda na jar prakticky zastavila príchod utečencov do Grécka a do popredia sa teraz opäť dostala námorná trasa zo severu Afriky k talianskym brehom. Znížiť tento príliv najmä ekonomických migrantov sa únia snaží pripravovanými dohodami, ktoré majú väčšinu spolupráce s kľúčovými africkými krajinami zo strany EÚ podmieniť práve kooperáciou pri riešení migrácie.

Dôležitou témou bude aj reforma úniového azylového systému. Slovenské predsedníctvo chce vec tento rok posunúť aspoň v niektorých aspektoch. Ďalej totiž trvá nesúhlas časti členských krajín nad trvalým mechanizmom prerozdeľovania žiadateľov o azyl v prípade krízovej situácie, ktorý do návrhu zapracovala Európska komisia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #migračná kríza #ministri vnútra EÚ