Američania zbombardovali radarové stanice v Jemene

Loď amerického námorníctva vo štvrtok pri útoku na pozície jemenských povstalcov zničila tri radarové stanovištia na jemenskom pobreží. Podľa amerických predstaviteľov ide o odvetnú akciu za dva predchádzajúce raketové útoky na americký torpédoborec v Červenom mori.

13.10.2016 08:37 , aktualizované: 09:28
Jemen, americké námorníctvo Foto:
Americké námorníctvo vykonáva manévre ako súčasť cvičenia v Ománskom zálive.
debata (191)

Odvetný útok schválený prezidentom Barackom Obamom je prvým priamym vojenským zásahom Washingtonu proti cieľom kontrolovaným šiitmi. Pentagon oznámil, že zničené radarové stanovištia boli zapojené do akcie proti torpédoborcu Mason. Od nedele naň boli vypálené tri rakety, ale až k lodi nedoleteli.

„Tieto obmedzené útoky sú akciou sebaobrany a sú určené k ochrane nášho personálu, lodí a práva slobodnej plavby,“ povedal hovorca Pentagonu Peter Cook. Vyhlásil tiež, že „USA budú aj v budúcnosti chrániť zodpovedajúcim spôsobom svoje lode a obchodné trasy“.

Strely Tomahawk s plochou dráhou letu boli vypálené na ciele v Jemene z torpédoborca ​​Nitze ráno okolo štvrtej hodiny miestneho času (03:00 SELČ). „Tieto radary boli aktívne pri predchádzajúcich útokoch a pokusoch o ne v Červenom mori,“ citovala agentúra Reuters nemenovaného amerického predstaviteľa. Podľa neho boli zničené radary v odľahlej oblasti, takže útok na ne neznamenal veľké ohrozenia civilistov.

Raketovú paľbu na americkú loď dávajú tlačové agentúry do súvislosti so sobotňajším náletom v Saná, pri ktorom bomby zasiahli pohrebných hostí a zabili 140 ľudí. Z útoku je obviňovaná Saudská Arábia, ktorá stojí na čele arabskej koalície bojujúcej proti šiitom v Jemene na strane miestnej vlády. Američania Saudskú Arábiu vyzbrojujú. Ochrancovia ľudských práv z Human Rights Watch (HRW) útok na hostí pohrebu označili za vojnový zločin. Na mieste sa podľa HRW našli zvyšky použitých striel americkej výroby.

Michel Knights z washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku sa domnieva, že šiiti z Jemenu sa vojensky napájajú na takisto šíitský libanonský Hizballáh, ktorý bojuje na strane Damasku v sýrskej vojne. Útok na americké vojnové lode podľa Knights svedčia o tom, že jemenskí šiiti sa rozhodli pripojiť k „osi odporu“, ku ktorej teraz patrí Irán, libanonský Hizballáh a palestínsky Hamas.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Jemen #Americká armáda