Nemecká koalícia hľadá nového prezidentského kandidáta

V prípade, že sa rokuje o zákonoch, je pozícia súperiacich táborov jasná: koalícia sa na niečom zhodne a opozícia to kritizuje. V prípade budúcoročných nemeckých prezidentských volieb je situácia iná.

13.10.2016 14:12
Joachim Gauck Foto: ,
Veľkou otázkou je, kto bude nástupcom súčasného nemeckého prezidenta Joachima Gaucka.
debata (3)

Podľa nemeckého denníka Die Zeit sa ani CDU ani sociálni demokrati rok pred parlamentnými voľbami necítia byť povinní spolupracovať so svojim koaličným partnerom. Napriek tomu by postavenie spoločného kandidáta veľkej koalície, v najlepšom prípade podporovaného opozíciou, vyslalo signál stability.

V tejto súvislosti sa spomína najmä jedno meno – Margot Kässmannová, ktorú mnohí považujú za veľmi kompetentnú. Kässmannová bola predsedníčka rady evanjelickej cirkvi a disponuje múdrymi a nezávislými pohľadmi na politické dianie. Avšak ona sama svoju kandidatúru vylúčila. Otázka nástupcu Joachima Gaucka tak ostáva otvorená.

Hľadanie vhodného kandidáta nie je vôbec jednoduché, pretože jeho úlohou bude viesť krajinu v nepokojných časoch, keď sa protiimigrantská AfD pravdepodobne dostane do parlamentu. Žiadaným človekom by bol nadstrannícky kandidát s dobrým intelektom a charizmou, niekto ako Kässmannová, píše die Zeit. Šéfka strany Die Linken Katja Kippingová si pri voľbe prezidentského kandidáta želá svetu „poslať signál otvorenosti svetu a solidarity“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #prezidentské voľby #Margot Kässmannová