Kolumbijský prezident oznámil predĺženie prímeria s FARC

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos predĺžil dnes platnosť prímeria s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC). V televíznom prejave oznámil, že v júni dosiahnuté prímerie bude platiť až do 31. decembra.

14.10.2016 07:20
kuba, mier, Juan Manuel Santos, Raul Castro,... Foto:
Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vľavo), kubánsky prezident Raul Castro (v strede) a veliteľ FARC Timoleon Jimenez (vpravo) počas slávnostného podpisovania dohody o prímerí v júni tohto roku.
debata (4)

K takémuto opatreniu pristúpil Santos podľa agentúry AP v snahe získať viac času na zachránenie mierovej dohody s ľavicovými povstalcami, ktorú len šesť dní po jej podpísaní za účasti zástupcov svetového spoločenstva voliči v referende tesne odmietli.

Predĺžiť prímerie sa Santos rozhodol po stretnutí so zástupcami študentov, ktorí v celej krajine organizujú demonštrácie zamerané na podporu mierovej dohody a aj napriek výsledku v referende dúfajú, že sa dokument zrealizuje.

„Aby bolo jasné: toto nie je ultimátum či konečný termín,“ povedal kolumbijský prezident. Ďalej však vyjadril vieru v to, že sa mierovú dohodu podarí finalizovať do konca roka.

Prímerie medzi Bogotou a FARC začalo platiť v júni tohto roku. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a vodca povstalcov Rodrigo Londoňo potom v septembri podpísali 297-stranovú mierovú dohodu, ktorú mali potvrdiť občania v referende.

V ľudovom hlasovaní však nakoniec prevážili – hoci len o niekoľko desatín percenta – odporcovia tohto dokumentu, ktorí tak uvrhli celý mierový proces do neistoty. Kolumbijská vláda následne vyhlásila, že napriek výsledku referenda bude dodržiavať platné prímerie s FARC tak dlho, ako to bude potrebné.

Santos, ktorý je tohtoročným laureátom Nobelovej ceny mieru, dúfa, že sa mierovú dohodu podarí finalizovať. Momentálne rokuje s opozíciou a FARC o tom, ako dokument upraviť tak, aby získal väčšiu podporu verejnosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #FARC #Juan Manuel Santos