V Uzbekistane vybrali nového prezidenta, má obmedzenú moc

Súperiace mocenské klany v stredoázijskom Uzbekistane sa po nedávnej smrti prezidenta Islama Karimova nedohodli na jednoznačnom vodcovi krajiny a o moc sa budú deliť. S odvolaním sa na diplomatické zdroje SVE to uviedla agentúra Reuters.

14.10.2016 10:27
Savka Mirzijojev, Uzbekistan Foto:
Nový uzbecký prezident Savka Mirzijojev má veľmi obmedzené kompetencie.
debata (9)

Na kompromisnej dohode sa podieľal Ališer Usmanov, rodený Uzbek s ruským pasom a najbohatší ruský miliardár.

Usmanov, tretinový vlastník londýnskeho futbalového klubu Arsenal, sa podľa Reuters zúčastnil kľúčovej schôdzky koncom septembra v Taškente, na ktorej bola deľba moci potvrdená. Premiér Savka Mirzijojev, ktorý sa po Karimovovej smrti stal úradujúcim prezidentom, bude podľa dohody len oficiálnou tvárou režimu s obmedzenými právomocami. Predpokladá sa, že v prezidentských voľbách 4. decembra bude Mirzijojev vo funkcii potvrdený.

Karimov začiatkom septembra podľahol mozgovej mŕtvici. V čele Uzbekistanu stál od roku 1991 a počas sovietskej éry bol šéfom uzbeckých komunistov.

Nový prezident nebude mať právo presadzovať vlastné rozhodnutie, uvádza Reuters. Faktickými vládcami Uzbekistanu budú podľa dohody dojednanej Usmanovom iní dvaja muži – sedemdesiatdvaročný šéf uzbeckej tajnej polície Rustam Inojatov a päťdesiatosemročný viceprezident a minister financií Rustam Azimov. Bývalí dávni spolupracovníci Karimova sú šéfmi mocných regionálnych klanov, ktoré ovládajú uzbeckú ekonomiku a politiku.

Usmanov je považovaný za najbohatšieho ruského občana s majetkom vo výške takmer 15 miliárd dolárov. Pilierom jeho impéria je koncern Metalloinvest, ktorý združuje niekoľko oceliarní a hutníckych závodov. Okrem podielu v londýnskom Arsenale vlastní Usmanov vplyvný ruský denník Kommersant a najväčšiu ruskú internetovú spoločnosť Mail.ru.

V sovietskej ére Usmanov strávil šesť rokov vo väzení za spreneveru. Jeho manželka Irina Vinerová je priateľkou Aliny Kabajevovej, údajnej milenky ruského prezidenta Vladimira Putina.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Uzbekistan #Islam Karimov