V Aleppe je podľa diplomatov menej radikálov, než sa myslelo

Vo východnom Aleppe je oveľa menej islamských radikálov, ako sa doteraz uvádzalo. S odvolaním sa na diplomatické zdroje to oznámila agentúra Reuters. Damask a Moskva prítomnosťou radikálnych skupín zdôvodňujú svoje pokračujúce útoky na túto časť mesta. Podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) boje pokračovali aj v noci na piatok, keď zdroje SOHR zaznamenali niekoľko desiatok náletov.

14.10.2016 21:22
debata (134)

Podľa Ramiho Abdar Rahmána zo SOHR „sila týchto útokov svedčí o tom, že Rusko je odhodlané získať východné Aleppo za akúkoľvek cenu“. Rusko ako spojenec Damasku vo štvrtok ohlásilo, že je pripravené zabezpečiť povstalcom bezpečný ústup z Aleppa. Podľa diplomatov citovaných agentúrou AFP ide ale zrejme len o manéver, ktorým chce Rusko ukázať ochotu k diplomatickému riešeniu pred víkendovými rozhovormi. V sobotu sa majú zástupcovia krajín zapojených do rokovaní o Sýrii zísť v Lausanne a v nedeľu v Londýne. Prítomní budú aj ministri zahraničných vecí Ruska a USA. „Rusko svoju taktiku nezmenilo, jeho cieľom je dostať povstalcov z Aleppa,“ vyhlásil odborník na dianie v Sýrii Thomas Pierret.

Podľa SOHR od 22. septembra, kedy boli boje o východné v plne Aleppo v plnej miere obnovené, zahynulo vyše 370 civilistov, medzi nimi 68 detí. Záchranári uviedli, že len tento týždeň zahynulo pri sýrskej operácii proti povstalcom, ktorú zo vzduchu podporujú ruské lietadlá, cez 150 ľudí. Sýrsky konflikt podľa OSN od roku 2011 neprežilo 300 000 ľudí a milióny ich prišli o svoje domovy. Sýrska vláda v uplynulých dňoch schválila plán OSN na doručenie humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí, vyslanie konvoja do Aleppa ale nepovolila.

Rusko a sýrska vláda tvrdia, že vo východnom Aleppe ich armády útočia na teroristov. V Aleppe je prítomný hlavne Front dobytia Sýria (bývalá An-Nusrat), ktorý má väzby na al-Kájdu a patrí k najsilnejším v Sýrii. Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura minulý týždeň povedal, že v obliehanej časti Aleppa je asi 8 000 povstaleckých bojovníkov a asi 900 z nich patrí k Frontu dobytia Sýrie.

Reuters v piatok s odvolaním sa na niekoľko diplomatických zdrojov však napísal, že tento údaj je zrejme nadhodnotený a že vo východnom Aleppe nie je viac ako 200 členov tejto skupiny, možno len 100.

Septembrová dohoda o prímerí uzavretá medzi Ruskom a USA počítala s tým, že sa povstalci považovaní za umiernenú opozíciu oddelia od radikálov, aby bolo možné spresniť ciele útokov. Rusko považuje za chybu USA, že sa to nepodarilo. Američania takzvanú umiernenú sýrsku opozíciu podporujú, zatiaľ čo Damask o nej hovorí ako o teroristoch.

Prezident Bašár Asad v rozhovore pre ruský bulvárny denník Komsomolskaja pravda tento týždeň vyhlásil, že považuje dobytie Aleppa za dôležitý odrazový mostík pre vytlačenie „teroristov“ späť do Turecka. „Je potrebné vyčistiť tú oblasť a tlačiť teroristov do Turecka, aby sa vrátili späť, odkiaľ prišli, alebo ich zabiť. Iná možnosť nie je,“ povedal Asad.

Sýrska vojna sa podľa neho premenila na konflikt medzi Ruskom a Západom. „V minulých týždňoch, možno mesiacoch, vidíme niečo, čo je viac než studená vojna. Neviem, ako to nazvať, ale je to niečo, čo donedávna neexistovalo. Myslím si, že Západ, najmä USA, neskončili svoju studenú vojnu ani po rozpade Sovietskeho zväzu, "povedal Asad. Turecké kroky v Sýrii sú podľa neho "inváziou a v rozpore s medzinárodným právom, morálkou a sýrskou zvrchovanosťou“.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #islamskí radikáli #Aleppo