Čurkin: Americko-ruské vzťahy sú najhoršie od roku 1973

Napätie v americko-ruských vzťahoch je zrejme najväčšie od arabsko-izraelskej vojny v roku 1973. Povedal to ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, napísala agentúra AP.

15.10.2016 10:59
debata (211)

Čurkin popísal údajnú provokáciu Washingtonu voči Moskve, zároveň ale uviedol, že v niektorých otázkach sa obom veľmociam darí spolupracovať a Rusko podľa neho stojí o normalizáciu vzťahov.

„Celková situácia (vo vzájomných vzťahoch) je myslím veľmi zlá, zrejme najhoršia od roku 1973,“ vyhlásil Čurkin v narážke na takzvanú jomkipurskú vojnu, kedy vtedajší sovietski spojenci Egypt a Sýria napadli Izrael podporovaný Spojenými štátmi.

Podľa Čurkina môže za ochladenie americko-ruských vzťahov „zásadný nedostatok rešpektu a dôkladných diskusií“ o politických záležitostiach. USA a NATO sa vraj rozhodli budovať svoju bezpečnosť „na úkor Ruska“. Za súčasť tejto stratégie označil Čurkin prijatie východoeurópskych štátov do NATO a odstúpenie Washingtonu od rusko-americkej zmluvy ABM o raketovej obrane.

Jednou z „najväčších provokácii“ bol podľa ruského diplomata summit NATO v roku 2008, ktorý rozhodol, že členmi Severoatlantickej aliancie by mali byť aj Ukrajina a Gruzínsko.

Čurkin pripomenul, že konflikt na východnej Ukrajine sa začal po tom, čo pre-ruského prezidenta v Kyjeve zvrhli pouličné protesty. Podľa neho išlo o „prevrat“ podporovaný z Washingtonu.

Krátko na to Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym, doplnila AP s tým, že americko-ruské vzťahy zaťažujú ďalej spory ohľadom Sýrie a tiež údajné zasahovanie Moskvy do amerických prezidentských volieb.

Čurkin povedal, že Rusko by chcelo vzťahy s USA normalizovať. „Ak tomu pomôže zmena (americkej) vlády, bude to dobré,“ vyhlásil. Ani dnes vraj nie je spolupráca úplne zablokovaná. „Hoci máme vážne nezhody, ako ohľadom Sýrie, pokračujeme v spolupráci v iných otázkach a niekedy sa tá spolupráca vyvíja celkom dobre,“ uviedol.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #OSN #vyslanec