Čierna Hora: Výsledky ukazujú na víťazstvo vládnej DPS

Podľa prvých čiastkových výsledkov čiernohorských parlamentných volieb by mohla prozápadná Demokratická strana socialistov (DPS) premiéra Mila Djukanoviča získať väčšinu až 42 percent hlasov. Vyplýva to z výpočtu volebného výsledkov, ktoré agentúra Cemio odvodila po sčítaní prvých 20 percent hlasov.

16.10.2016 21:28
čierna hora, voľby Foto: ,
Voľby v Čiernej Hore sú považované za stret o ďalšie smerovanie krajiny.
debata (29)

Opozičná koalícia Demokratický front združujúca proruské a prosrbské strany má šancu získať 23 percent, ďalšia opozičná strana Kľúč 12 percent hlasov. Voľby by tak mohli skončiť prekvapivo jasným víťazstvom vládneho tábora.

Voľby v Čiernej Hore sú považované za stret o ďalšie smerovanie krajiny. Čierna Hora podala prihlášku do EÚ v roku 2008, o dva roky neskôr získala kandidátsky štatút. Djukanovič stojí na čele čiernohorskej politiky štvrť storočia.

Opozícia premiérovu DPS už dlho obviňuje z volebných podvodov a zo zapojenia sa vysokých straníckych funkcionárov do kriminálnych aktivít. Také obvinenia sa týkajú aj premiéra. Jeho mocenské ambície ohrozila aj partnerská Sociálnodemokra­tická strana, ktorá sa od DPS odvrátila a posilnila opozíciu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Milo Djukanovič