Djukanovič: Čierna Hora bude aj naďalej smerovať do NATO a EÚ

Čierna Hora sa bude stále usilovať o členstvo v NATO a Európskej únii, uviedol v pondelok podľa agentúry DPA staronový čiernohorský premiér Milo Djukanovič po tom, ako si jeho Strana demokratov Čiernej hory (DPS) zabezpečila víťazstvo v nedeľných parlamentných voľbách.

17.10.2016 10:42
Milo Djukanovič, Čierna hora Foto:
Milo Djukanovič sa s najväčšou pravdepodobnosťou opäť stane premiérom Čiernej Hory.
debata (16)

„S našimi 36 mandátmi… a spolu s našimi tradičnými partnermi bude mať koalícia za európsku budúcnosť Čiernej Hory nepochybne najmenej 42 kresiel,“ povedal Djukanovič, ktorého strana má v 81-člennom parlamente väčšinu od roku 1991, keď sa v Čiernej Hore konali prvé demokratické voľby.

„Len čo budú oznámené oficiálne výsledky, začneme rokovania s našimi partnermi a čoskoro zostavíme novú vládu,“ dodal dlhoročný čiernohorský premiér.

Oficiálne výsledky parlamentných volieb sa očakávajú v priebehu pondelka, avšak posledné odhady inštitútu CEMI naznačujú, že DPS získa 35 kresiel, teda o jedno kreslo menej, ako Djukanovič predpovedal.

Päť percent (štyri mandáty) bude mať Sociálnodemokra­tická strana (SDP), ktorá bola až do roztržky zo začiatku roka dlhoročným partnerom DPS. Ďalších šesť kresiel v parlamente obsadia strany bosnianskych Moslimov, Chorvátov a Albáncov.

Opozičná široká koalícia Demokratický front (DF) získala celkovo 20 percent hlasov (18 mandátov) a Ključ, ďalšia koalícia vystupujúca proti Djukanovičovi, 11 percent hlasov (deväť poslancov).

Djukanovič je s krátkymi prestávkami pri moci už 25 rokov, a to buď ako prezident, alebo predseda vlády. V roku 2006 doviedol svoju krajinu k úplnej nezávislosti po tom, ako po rozpade Juhoslávie patrila do štátneho zväzu Srbsko a Čierna Hora.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Čierna Hora #Milo Djukanovič