Ekvádor prerušil Assangeovi prístup na internet

Ekvádor, na ktorého veľvyslanectve v Londýne sa už vyše štyri roky ukrýva pred trestným stíhaním zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange, mu v sobotu prerušil prístup k internetu.

18.10.2016 07:54
Britain Wikileaks Assange Foto: ,
Zakladateľ Wikileaks Julian Assange.
debata (22)

Platforma to oznámila v pondelok na Twitteri, o dôvodoch tohto kroku sa však nezmienila, uviedla agentúra DPA.

K prerušeniu prístupu na internet sa nevyjadrili ani ekvádorské vládne kruhy oslovené britskou agentúrou PA. „Ekvádor bude aj naďalej podporovať Juliana Assangea a politický azyl udelený v roku 2012 zostane v platnosti,“ citovala PA z ich stanoviska.

„Môžeme potvrdiť, že Ekvádor prerušil pripojenie k internetu pre pána Assangea v sobotu o 17.00 h GMT (19.00 h SELČ) krátko po zverejnení prejavov pani Clintonovej v Goldman Sachs,“ píše sa v tweete WikiLeaks.

Platforma WikiLeaks práve zverejňuje e-maily, ktoré získali hackeri z prostredia Demokratického národného výboru (DNC), riadiaceho orgánu americkej Demokratickej strany. Medzi nimi sú aj tri prejavy, ktoré prezidentská kandidátka demokratov a exministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová predniesla na pôde investičnej banky Goldman Sachs.

Maily majú pochádzať z osobného účtu Johna Podestu, bývalého poradcu Bieleho domu, ktorý teraz šéfuje prezidentskej kampani Clintonovej.

Demokrati platformu obvinili, že za únikom sú hackeri ruských tajných služieb a zverejnením mailov pomáha republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi.

Assange túto kritiku odmietol a v rozhovore pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel to začiatkom októbra označil za súčasť „dezinformačnej kampane“ mocných protivníkov, ktorí budú vždy tvrdiť, že WikiLeaks „pracuje pre nepriateľa“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange