Rusko a Sýria zastavili nálety na sýrske Aleppo

Ruské a sýrske vzdušné sily pozastavili v utorok nálety na severosýrske mesto Aleppo. Informovala o tom agentúra AP.

18.10.2016 10:28 , aktualizované: 13:40
Sýria, Aleppo, výbuch, útok Foto:
Rusi a Sýrčania prerušili nálety na Aleppo.
debata (86)

Ruské a sýrske vzdušné sily od utorka 9:00 SELČ pozastavili nálety na severosýrske mesto Aleppo, oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Tento krok je podľa neho nevyhnutný pre prípravu humanitárnych koridorov, ktoré by vo štvrtok pri už ohlásenom osemhodinovom prerušení leteckých úderov mali civilistom aj povstalcom umožniť Aleppo opustiť. OSN vzápätí oznámila, že ani po ohlásení štvrtkového pokoja zbraní nepovažuje bezpečnosťou záruky pre dodávky humanitárnej pomoci a evakuácii zranených za dostatočné.

Hovorca humanitárnej sekcie OSN Jen Laerke uviedol, že Spojené národy „potrebujú záruky od všetkých strán konfliktu, nielen jednostranné vyhlásenie“. Len tak je podľa neho možné, aby OSN „podnikla niečo zmysluplného“.

Je to gesto dobrej vôle, tvrdí Kremeľ

Kremeľ utorkovú iniciatívu označil za „gesto dobrej vôle“. Hovorca prezidenta Vladimira Putina na otázku novinárov povedal, že prerušenie náletov v žiadnom prípade nesúvisí s medzinárodnou kritikou. Rusko podľa Dmitrija Peskova teraz očakáva od svojich partnerov spoluprácu pri tejto humanitárnej operácii. „Je potrebné zabezpečiť, aby Aleppo, a prevažne jeho východná časť, opustili banditi, aby sa mohol začať skutočný proces oddeľovania takzvanej umiernenej opozície od teroristických skupín“.

Podľa Šojgua bude otvorených šesť humanitárnych koridorov pre civilistov a dva pre bojovníkov. „Vo chvíli, keď (vo štvrtok) začne humanitárne pauza, sa sýrske jednotky stiahnu do dostatočnej vzdialenosti tak, aby bojovníci mohli opustiť východné Aleppo aj so svojimi zbraňami,“ uviedol Šojgu.

Zástupcovia dvoch skupín rebelov už ale odmietli, že by povstaleckí bojovníci Aleppo opustili. „Znamenalo by to vzdať sa,“ povedal agentúre Reuters hovorca skupiny Fastakim, ktorá v Aleppe pôsobí. Tiež aleppský veliteľ vplyvné islamské skupiny Ahrár aš-Šám povedal, že jej členovia budú bojovať ďalej, kým „nepadne zločinný režim (prezidenta Bašára Asada)“.

Šajgu dodal, že v Ženeve sa v stredu stretnú k rokovaniam o situácii v Aleppe americkí a ruskí vojenskí experti. Prerušenie náletov by podľa neho malo prispieť k úspechu rozhovorov zameraných na „rozlíšenie umiernenej opozície od teroristov“ v Aleppe. Ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin v pondelok podľa agentúry AFP uviedol, že stretnutia sa zúčastnia aj zástupcovia Turecka, Kataru a Saudskej Arábie.

OSN dúfa, že pozastavenie úderov potrvá dlhšie

Krátke štvrtkové prerušenie náletov na povstalecké štvrti Aleppa sľúbila Moskva v pondelok. Uviedla, že tým chce umožniť civilistom opustiť mesto, voľne evakuovať chorých a zranených a zabezpečiť stiahnutie ozbrojených povstalcov. Podľa hovorcu OSN je možné, že štvrtkové pozastavenie leteckých úderov je len začiatok a ruské a sýrske lietadlá nebudú Aleppo bombardovať ani v nasledujúcich dňoch.

Podľa pondelkovej bilancie organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) zahynulo v Aleppe od obnovenia bojov v septembri cez 440 civilistov, z toho 80 detí. Medzinárodné spoločenstvo ruské a sýrske nálety opakovane ostro odsúdilo.

Sýrski povstalci odmietli ponuku Ruska na evakuáciu z Aleppa

Sýrski vzbúrenci odmietli ponuku Ruska na stiahnutie sa z obliehaných oblastí vo východnej časti mesta Aleppo. Reagovali tak na oznámenie Moskvy, že ruské a sýrske vzdušné sily pozastavili nálety na ciele povstalcov v Aleppe a že Rusko vyhlásilo štvrtkovú humanitárnu prestávku, počas ktorej budú môcť mesto prostredníctvom evakuačných koridorov opustiť civilisti i povstaleckí bojovníci.

„Ľudia vo východnom Aleppe nepoužijú koridory, nad ktorými bude držať dohľad iba Rusko a sýrsky režim. Chcú koridor pod dozorom OSN,“ vyhlásil podľa agentúry DPA Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

„(Povstalecké) frakcie celkom odmietajú akýkoľvek odchod – to by bola kapitulácia,“ povedal predstaviteľ aleppskej ozbrojenej skupiny Fastakim, ktorého slová citovala agentúra DPA. V rovnakom zmysle sa vyjadril aj miestny veliteľ vplyvnej povstaleckej formácie Ahrár aš-Šám Farúk abú Bakr. „Sľúbili sme Bohu, že nezložíme zbrane, pokiaľ nepadne tento zločinný (sýrsky) režim,“ vyhlásil abú Bakr, ktorý súčasne uistil, že sa vo východnom Aleppe, obkľúčenom vládnymi silami, nenachádzajú nijakí teroristi, teda príslušníci al-Káidy alebo ňou inšpirovaných extrémistických skupín.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Aleppo