Brazília: Zo psychiatrického oddelenia väznice utieklo 55 trestancov

Z psychiatrického oddelenia väznice v brazílskom meste Sao Paulo utieklo 55 trestancov. Počas celodennej pátracej akcie policajti väčšinu z nich zadržali, uviedol brazílsky web Globo.

18.10.2016 20:57
debata (6)

Väzni utiekli pri požiari, ktorý sami založili. Z televíznych záberov je vidieť, že časť budovy väznice úplne vyhorela. Oheň sa rozšíril aj do priľahlého lesa.

Policajti zatiaľ pochytali 49 z 55 utečených väzňov, ktorých previezli do náhradného zariadenia. Pri rozsiahlej policajnej akcii využili niekoľko vrtuľníkov i pomoc miestnych. Niekoľko väzňov chytili strážcovia v lese. Celkovo bolo vo väzení 446 osôb.

Niektorí obchodníci kvôli strachu z utečených väzňov zavreli svoje podniky a nefungovala ani hromadná doprava. „Nejazdili autobusy, všetko sa zastavilo. Na zastávke ma vyzdvihol môj otec a odviezol ma, inak by som sa domov nedostala,“ citoval web jednu z miestnych predavačiek.

Útek z väznice Franco da Rocha je v poslednej dobe už tretím incidentom, pri ktorom dozorcovia stratili kontrolu nad trestanci. V nedeľu v inom nápravnom zariadení v štáte Roraima na severe Brazílie zomrelo pri väzenskej vzbure 25 ľudí. V pondelok v ďalšej z väzníc v rovnakom štáte prišlo o život osem väzňov. Podľa police môžu tieto dva prípady súvisieť.

Brazília patrí ku krajinám s najväčším počtom väzňov, predbehne ju USA, Čína a Rusko. Vzbury v často preplnených väzniciach nie sú ojedinelé.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #útek #väznica