Vo francúzskych mestách demonštrujú policajti, chcú lepšiu ochranu

Stovky francúzskych policajtov v noci na stredu znova demonštrovali v uliciach Paríža, Marseille a Evry, aby si vymohli lepšie financovanie a ochranu. Informovala o tom dnes spravodajská televízia BFMTV. Policajti podľa nej žiadali aj demisiu riaditeľa Národnej polície Jeana-Marca Falcona.

19.10.2016 10:06
debata (6)

Demonštrácie boli vyjadrením podpory skupine asi 400 policajtov, ktorí sa v pondelok zišli na parížskej triede Champs-Élysées, aby žiadali zlepšenie financovania policajných zložiek a posilnenie ich ochrany.

Príčinou tejto bezprecedentnej demonštrácie bol totiž útok na policajnú hliadku, ku ktorému došlo pred desiatimi dňami vo Viry-Châtillon v departemente Essonne. Úlohou zasahujúcich policajtov bolo preveriť bezpečnostnú kameru nainštalovanú v oblasti, kde často dochádza ku krádežiam áut. Kameru v minulosti opakovane poškodzovali neznámi páchatelia.

Skupina neznámych páchateľov tam 8. októbra obkľúčila hliadkovacie auto polície, rozbila na ňom sklá a vhodila doň zápalné fľaše. Štyria policajti utrpeli zranenia a popáleniny, pričom stav dvoch z nich je veľmi vážny.

Tri dni po tomto útoku sa začali prvé zhromaždenia policajtov, najprv v tichu pred svojimi komisariátmi, neskôr vyšli do ulíc niektorých miest. Falcone sa v utorok dopoludnia pred novinármi vyjadril, že považuje konanie demonštrujúcich policajtov za „neprijateľné“ a vyhlásil, že „oslabujú Národnú políciu“.

Po stretnutí so zástupcami policajných odborových organizácií už Falcone zmiernil tón a uviedol, že chápe pocity zamestnancov polície, ktorí kritizujú svojich veliteľov. Demonštranti svojich nadriadených označujú „za karieristov, ktorým nezáleží na osude radových policajtov a od ktorých sa očakáva len mlčanie a plnenie rozkazov“, informovala BFMTV.

V reakcii na nespokojnosť policajtov premiér Manuel Valls prisľúbil potrestanie všetkých páchateľov, ktorí vo Francúzsku útočia na „učiteľov, policajtov či školy“. Podnetom pre toto jeho vyhlásenie bola séria nedávnych útokov, ktoré sa odohrali prevažne na parížskych predmestiach, ako aj grafiti proti polícii, ktoré sa objavili na múroch viacerých univerzít v Paríži.

Opozičné strany – Republikáni (LR) a Únia demokratov a nezávislých (UDI) – vo svojich vyhláseniach uviedli, že demonštrácie policajtov sú prejavom beznádeje a toho, že „toho už majú dosť“. Krajne pravicový Národný front vyjadril protestnému hnutiu policajtov plnú podporu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #policajti #demonštrácia