Merkelovú pravdepodobne prvýkrát nepozvú na zjazd CSU

Bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU) pravdepodobne na svoj novembrový zjazd nepozve nemeckú kancelárku a šéfku sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelu Merkelovú. Napísal to denník Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého by Merkelová na zjazd CSU nedostala pozvánku prvýkrát od roku 2005, keď sa stala kancelárkou.

19.10.2016 11:31
Seehofer, Merkelová Foto: ,
Bavorský premiér Horst Seehofer a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (9)

To, či Merkelovú pozvať, alebo nie, by CSU Horsta Seehofera nemusela vôbec riešiť, ak by medzi CSU a CDU neexistovali vážne rozpory v názore na utečeneckú politiku. Asi najvýraznejšie sa prejavujú v požiadavke CSU na stanovenie maximálnej ročnej hranice pre prijímanie utečencov vo výške 200 000, ktorú CDU odmieta.

Sesterské formácie CDU a CSU sú organizačne samostatné. V Spolkovom sneme však tradične tvoria jednu poslaneckú frakciu a presadzujú spoločné ciele.

V posledných týždňoch si k sebe obidve strany, ktoré otázka utečeneckej politiky rozdelila najviac za posledné roky, začali hľadať cestu späť a podľa Süddeutsche Zeitung majú obavu, že by účasť Merkelovej na zjazde CSU rýchlejšiemu zmierenia nepomohla.

„Svet sa nezmení, ak sa stranícky zjazd raz uskutoční bez predsedu druhej strany,“ nechala sa v utorok počuť šéfka poslancov CSU Gerda Hasselfeldtová. Ako poznamenáva bavorský denník, doba, keď Merkelová bežne dostávala pozvánka na zjazd CSU, už uplynula.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #CDU/CSU #Horst Seehofer