Ruská armáda má vlastnú a autonómnu internetovú sieť

Ruský denník Izvestija vo štvrtok informoval, že ruské ozbrojené sily ukončili vývoj nezávislého komunikačného systému, ktorý nie je prepojený s celosvetovou internetovou sieťou.

19.10.2016 11:48
debata (312)

Denník s odvolaním sa na nemenovaný vojenský zdroj v dnešnom vydaní napísal, že sieť s názvom Neverejný segment na odovzdávanie dát (ZSPD) už pracuje v stanovenom režime a rozsahu, pričom sa plánuje jej rozširovanie a inštalácia ďalších terminálov vo vojenských posádkach a zariadeniach.

Zdroj spresnil, že infraštruktúru tzv. vojenského internetu čiastočne tvoria aj zariadenia v prenájme od telekomunikačnej firmy Rostelekom.

Podľa zdroja denníka Izvestija sa v každej vojenskej posádke nachádzajú servery, ktoré šifrujú údaje, rozdeľujú ich do niekoľkých súborov a posielajú ďalej. Prístup do serverovní je prísne kontrolovaný a obmedzený len na povolané osoby.

Vo vojenskom internete je aj služba elektronickej pošty, ako aj prehliadače, no len tie, ktoré pracujú s operačným Mobilným systémom ruských ozbrojených síl (MSVS).

MSVS je certifikovaný Službou na ochranu štátneho tajomstva, ktorá je podľa Izvestija známa aj ako 8. správa generálneho štábu ruských ozbrojených síl. Izvestija spresnili, že k počítačom v novej sieti nie je možné pripojiť necertifikované zariadenia – napr. USB kľúče, pevné či pamäťové disky.

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruská armáda