V Čiernej Hore opäť zvíťazil Djukanovič

Najviac hlasov v nedeľňajších parlamentných voľbách v Čiernej Hore získala Strana demokratov Čiernej hory (DPS) dlhoročného premiéra Mila Djukanoviča, ktorá v 81-člennom parlamente obsadí 36 kresiel. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnes zverejnené oficiálne výsledky volieb.

19.10.2016 13:26
Milo Djukanovič, Čierna Hora Foto:
Dlhoročný premiér Čiernej Hory Milo Djukanovič zvíťazil aj v tohtoročných parlamentných voľbách.
debata (39)

Podľa vyhlásenia Ústrednej volebnej komisie na druhom mieste so ziskom 18 mandátov skončila opozičná koalícia Demokratický front (DF). Tretie miesto pripadlo zoskupeniu Ključ, ďalšej koalícii vystupujúcej proti Djukanovičovi, ktorá bude mať v parlamente deviatich poslancov. Zvyšné mandáty si medzi sebou rozdelí viacero menších strán a zoskupení.

Napriek tomu, že Djukanovičova DPS získala vo voľbách najviac hlasov, na to, aby mohla zostaviť vládu, potrebuje najmenej jedného koaličného partnera.

Djukanovič je s krátkymi prestávkami pri moci už 25 rokov, a to buď ako prezident, alebo predseda vlády. V roku 2006 doviedol svoju krajinu k úplnej nezávislosti po tom, ako v dôsledku rozpadu Juhoslávie patrila do štátneho zväzu so Srbskom.

Djukanovičovým cieľom je dosiahnuť členstvo Čiernej Hory v NATO a EÚ, zatiaľ čo väčšina opozičných strán je prorusky orientovaná.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Milo Djukanovič