Bombový útočník z Pešti je za mrežami

Maďari stále nevedia, aký motív mal páchateľ, ktorý pred štyrmi týždňami v Budapešti odpálil podomácky vyrobené výbušné zariadenie, odteraz však môžu pokojnejšie spávať. Úrady včera potvrdili, že vidieckeho mladíka, ktorý sa pravdepodobne chystal svoj čin zopakovať, zadržali.

20.10.2016 12:14 , aktualizované: 14:09
Budapešť, útočník Foto:
Zatknutie muža podozrivého z bombového útoku na videozázname protiteroristického centra.
debata (1)

Bombu, na zvýšenie ničivého účinku naplnenú klincami, páchateľ odpálil neďaleko Oktogonu, v rušnom centre Pešti, ľavobrežnej časti hlavného mesta, vo chvíli, keď okolo prechádzala pešia policajná hliadka. Výbuch ťažko zranil 23-ročnú policajtku a jej 26-ročného kolegu.

Oboch tento týždeň prepustili z nemocnice, do služby sa však budú môcť vrátiť až po niekoľkomesačnej rehabilitácii. Vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že terčom boli práve strážcovia zákona. Prečo sa ich však dosiaľ trestne nestíhaný 23-ročný László Papp, ktorého portál PestiSrácok.hu identifikoval ako predpokladaného páchateľa, pokúsil zabiť, to stále nie je jasné. On sám po zadržaní odmietol vypovedať.

Pappa, ktorý podľa doterajších zistení vyšetrovateľov pri odpálení bomby nemal komplicov, dolapilo protiteroristické komando v stredu popoludní v meste Keszthely na západnom cípe Balatonu. Do záťahu sa zapojilo niekoľko obrnených vozidiel i dronov. Podľa šéfa protiteroristického centra zadržaný nedostal šancu, aby kládol odpor. Kukláči si ho vystriehli na opustenom úseku promenády, kde ho bez problémov vytiahli z jeho auta.

Polícia s pomocou pyrotechnikov vzápätí vykonala domové prehliadky u Pappovho otca v neďalekej obci Karmacs, kde sa podozrivý v posledných týždňoch zdržiaval, ako aj v byte v dedine Taksony, neďaleko Budapešti, kde posledné dva roky žil u svojej starej mamy. Prokurátor Imre Keresztes včera potvrdil, že polícia zaistila veľa usvedčujúcich dôkazov. Či medzi nimi boli aj výbušniny, to vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie odmietol prezradiť. Naznačil však, že hrozba bola akútna. „Obávali sme sa, že táto osoba môže spáchať aj ďalšie trestné činy a naše podozrenie nebolo neopodstatnené. Je upokojujúce, že už je v rukách príslušných orgánov,“ citoval Keresztesa portál Index.hu.

Do pátrania po bombovom útočníkovi bolo zapojených vyše tisíc ľudí. Od občanov polícia dostala takmer tisícku hlásení, z ktorých každé dôkladne preverila. Ani jedno z nich ju však nepriviedlo na správnu stopu, a tak odmenu desať miliónov forintov (takmer 33-tisíc eur), vypísanú na hlavu najhľadanejšieho zločinca krajiny, nikomu nevyplatia. Vyšetrovateľom najviac pomohli zábery bezpečnostných kamier. S ich pomocou mohli odsledovať niekoľko kilometrov dlhú trasu úniku páchateľa z miesta činu, ktorý si cestou menil oblečenie i obuv. Hoci sa napokon z dohľadu kamier stratil, polícia mala uľahčenú prácu pri hľadaní svedkov.

Pappa usvedčujú genetické testy, zistili médiá. Vzorka DNA z batohu, v ktorom bola ukrytá bomba, sa zhoduje s tou jeho, tvrdí Origo.hu. Portál tiež opísal fintu, ktorou si polícia overila správnosť svojho podozrenia. Dopravná hliadka zastavila auto s Pappovou matkou, podrobila ju testu na alkohol a z použitého balónika vyšetrovatelia odobrali vzorku. Zdroje z okolia vyšetrovania pre Origo.hu uviedli, že prvky potrebné na zostrojenie bomby páchateľ získal zo zahraničia. Podozrivý síce podľa hodnotenia rovnakého prameňa zrejme z právneho hľadiska zodpovedá za svoje činy, „ale inak je to jednoznačne posadnutý šialenec“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #hrozba teroristických útokov #bombový útok