Rusko predĺži prestávku v bojoch o Aleppo o ďalší deň

Rusko predĺži dnešnú prestávku v bojoch proti povstalcom v sýrskom Aleppe o ďalších 24 hodín. Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, ktorého vyhlásenie vo štvrtok prevzala agentúra DPA, predĺženie pokoja zbraní nariadil prezident Vladimir Putin.

20.10.2016 17:37
Aleppo, nálet Foto: ,
Na Sýrske Aleppo nebudú Rusi útočiť o jeden deň dlhšie.
debata (36)

So zmenou trvania tzv. humanitárnej prestávky v Aleppe, ktorá má slúžiť na odsun civilistov a bojovníkov, súhlasí aj sýrska vláda, dodal Šojgu. Bombardovanie a ostreľovanie povstaleckých štvrtí malo byť pôvodne prerušené iba vo štvrtok od 8.00 do 16.00 h miestneho času, už v stredu však ruská armáda oznámila predĺženie o tri hodiny.

Koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc v Sýrii Jan Egeland medzitým vyjadril v Ženeve nádej, že prestávka v paľbe bude trvať ešte dlhšie, a to najmenej do pondelka.

Ruské a sýrske vzdušné sily už od utorka nepodnikajú nálety na povstalecké štvrte Aleppa, pričom požadujú odsun zostávajúcich obyvateľov a protivládnych bojovníkov. Cieľom humanitárnej prestávky je poskytnúť OSN a Červenému polmesiacu možnosť evakuovať chorých a zranených ľudí.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Aleppo