Mayová: Rozhovory o brexite sa začnú do konca marca 2017

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila na summite EÚ svojim kolegom z ďalších krajín únie, že Británia do konca marca 2017 aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, a začne tak rozhovory o svojom odchode z Európskej únie.

21.10.2016 08:15
debata (3)

Novinárom to v noci po prvom rokovacom dni summitu EÚ v Bruseli povedal predseda vrcholných únijných schôdzok Donald Tusk.

Pre Mayovú bola účasť na summite premiérou. Podľa diplomatov dala svojim kolegom z ostatných krajín únie najavo, že by nemali organizovať schôdzky bez britskej účasti, pretože krajina je stále plnoprávnym členom únie. V septembri sa lídri 27 krajín EÚ bez britského zástupcu zišli v Bratislave, prvýkrát v tomto formáte rokovali na konci júna len pár dní po britskom hlasovaní.

„Británia je stále členom EÚ so všetkými právami a záväzkami,“ uznal na nočnej tlačovej konferencii Tusk. Zdôraznil však tiež, že ostatných 27 členov únie má povinnosť a záväzok stretávať sa a prodiskutovávat spoločnú stratégiu a budúcu podobu rokovania s Britániou. „Ja by som preferoval formát v 28 (členoch) nielen pre budúce mesiace, ale aj roky a desaťročia. Ale musíme rešpektovať výsledok referenda,“ poznamenal. Na konci júna Briti v tesnom referende rozhodli o odchode z únie.

Tusk zopakoval dlhodobý postoj EÚ, že pred formálnym spustením až dvojročných rozhovorov o britskom odchode nebudú s Londýnom v tejto veci žiadne vyjednávania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová