Strana Gruzínsky sen si upevnila moc v parlamente

Konečné volebné výsledky parlamentných volieb v Gruzínsku ukázali, že vládnuca strana Gruzínsky sen si upevní svoju moc v parlamente.

24.10.2016 14:55
Bidzina Ivanišvili, Gruzínsko Foto:
Gruzínsky sen Bidzina Ivanišviliho si svoje pozíciu po týchto parlamentných voľbách ešte vylepšil.
debata (20)

Ústredná volebná komisia v pondelok oznámila, že poslanci Gruzínskeho sna obsadia na základe straníckych kandidátok 44 parlamentných kresiel a ďalších 23 kresiel na základe priamych volieb.

Opozičné Zjednotené národné hnutie bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho získalo v 150-člennom parlamente na základe straníckych kandidátok iba 27 kresiel, informovala agentúra AP. Proruská Aliancia patriotov Gruzínska bude mať po vo voľbách v parlamente šesť kresiel.

Očakáva sa, že Gruzínsky sen zvíťazí aj vo väčšine obvodov, kde sa v nedeľu uskutočnilo druhé kolo hlasovania. Ak sa tento predpoklad splní, bude mať v parlamente výrazne viac ako doterajších 85 poslancov.

Gruzínski voliči vo voľbách 8. októbra rozhodovali o obsadení 150 kresiel parlamentu, z ktorých 77 volili na základe straníckych kandidátok a zvyšných 73 priamo.

Stredoľavý Gruzínsky sen je pri moci od roku 2012 a vedie ho miliardár Bidzina Ivanišvili, ktorý zarobil svoj majetok v Rusku. Gruzínsky sen sa snaží o začlenenie Gruzínska do Európskej únie a zároveň o zlepšenie vzťahov s Ruskom, zničených za Saakašviliho vlády.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #parlamentné voľby