Španielsky kráľ opäť navrhol na premiéra Mariana Rajoya

Španielsky kráľ Felipe VI. navrhol na premiéra opäť šéfa ľudovcov Mariana Rajoya, ktorý je teraz úradujúcim premiérom a ktorého strana vyhrala predchádzajúcej voľby. Kráľ tak urobil po dvojdňovom rokovaní so šéfmi politických strán, z ktorých vyplynulo, že Rajoy by mal tento týždeň dôveru poslancov v parlamente získať.

25.10.2016 18:57
Mariano Rajoy Foto:
Šéf ľudovcov Mariano Rajoy bude znova poverený vytvorením vlády v Španielsku.
debata

„Kráľ ma znovu poveril, aby som sa uchádzal pred poslancami o miesto premiéra a ja som túto ponuku prijal,“ oznámil v utorok na tlačovej konferencii po stretnutí s kráľom Rajoy, ktorý stojí na čele vlády od decembra 2011.

Predsedu Ľudovej strany Rajoya poveril kráľ zostavením vlády tento rok už tretíkrát. Prvý ponuku šéf víťaznej strany z decembrových volieb odmietol s tým, že nemá dostatočnú podporu. Druhú ponuku po opakovaných júnových voľbách, v ktorých ľudovci opäť zvíťazili, Rajoy prijal. Nezískal ale dôveru v parlamente.

Teraz sa očakáva, že poslanci Rajoyovi dôveru vyslovia. Šesťdesiat jedenročný Rajoy má po posledných voľbách v parlamente podporu 137 svojich ľudovcov. Pri predchádzajúcom hlasovaní pred dvoma mesiacmi zaňho hlasovalo tiež 32 poslancov strany Ciudadanos a jedna poslankyňa Kanárskej koalície. Ostatných 180 poslancov povedalo úradujúcemu premiérovi „nie“.

Situácia sa ale zmenila po tom, čo v nedeľu rozhodlo vedenie socialistov, druhej najsilnejšej strany, že sa hlasovania zdrží a umožní tak vznik novej vlády. Socialisti síce nie sú v tomto rozhodnutí jednotní, podľa denníka El País ale stačí, aby sa zdržalo 11 socialistických poslancov.

Patová situácia v krajine nastala, keď vo voľbách vlani v decembri žiadna zo strán nezískala absolútnu väčšinu. Prvýkrát v histórii Španielska sa tak v júni museli parlamentné voľby opakovať, lebo predseda socialistov Pedro Sánchez dôveru poslancov v marci nezískal. Minulý mesiac Sánchez ustúpil tlaku vo svojej strane a na vedenie socialistov rezignoval. Sánchez spoluprácu s ľudovcami vehementne odmietal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #Felipe VI.