Ďaší vplyvný republikán bude voliť Clintonovú

Bývalý americký minister zahraničných vecí Colin Powell bude v nadchádzajúcich prezidentských voľbách voliť demokratku Hillary Clintonovú. Powell sa tak stáva ďalším v rade republikánov, ktorí sa rozhodli nepodporiť prezidentského kandidáta svojej strany Donalda Trumpa, uviedla dnes agentúra AP.

26.10.2016 11:44
Powell Foto:
Bývalý šéf americkej diplomacie Colin Powell je dalším z radu vplyvných republikánov, ktorí sa rozhodli dať hlas demokratickej kandidátke na prezidentský post, Hillary Clintonovej.
debata (37)

Powell sa k Trumpovi vyjadril počas rokovania obchodnej asociácie v New Yorku. „Takmer každý deň urážal Ameriku všetkými možnými spôsobmi. Urazil Hispáncov, Afroameričanov aj ženy. Podarilo sa mu podráždiť aj vlastnú stranu. Postupne naštval veľa našich spojencov. Urazil vojnových veteránov,“ povedal Powell na adresu kontroverzného republikánskeho kandidáta.

Naopak Clintonová by podľa Powellova názoru bola vhodnou prezidentkou. „Je múdra, schopná a bola dobrou ministerkou zahraničných vecí,“ povedal Powell. Zdôraznil pritom, že Clintonová má skúsenosti potrebné na vykonávanie najvyššej funkcie.

Generál Powell, ktorý bol vo funkcii ministra zahraničia v rokoch 2001 až 2005 za vlády prezidenta Georgea Busha mladšieho, je v USA populárny a jeho názory majú pomerne veľkú váhu, poznamenala agentúra Reuters. V rokoch 1987 až 1989 pôsobil aj ako náčelník zboru náčelníkov štábov americkej armády a v rokoch 1987 až 1989 bol bezpečnostný poradca prezidenta Ronalda Reagana. V prezidentských voľbách v roku 2008 a 2012 podporil súčasného prezidenta Baracka Obamu.

Svetové médiá Powellovi venovali zvýšenú pozornosť už v septembri, keď sa na serveri DCLeaks objavil súbor jeho súkromných emailov. Powell v nich označil Trumpa za „národnú hanbu“ a Clintonovú za „pahltnú“ a „prehnane ambicióznu“. Za DCLeaks sú údajne hackeri napojení na ruské tajnej služby. Generálovi tiež prekážalo, že ho Clintonová vtiahla do svojho škandálu okolo elektronickej pošty rozosielanej zo súkromného servera. Bývalá prvá dáma však nedávno na svoju obhajobu vyhlásila, že používať súkromný server jej poradil práve Powell.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Colin Powell