Čína a KĽDR rokovali o bezpečnosti spoločnej hranice

Vysoko postavení diplomati Číny a Severnej Kórei rokovali tento týždeň v Pchjongjangu o zaistení bezpečnosti spoločnej hranice. Čínu na rokovaniach spoločnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu zastupoval námestník ministra zahraničia Liou Čen-min.

26.10.2016 18:18
debata (9)

Išlo o prvú návštevu čínskeho predstaviteľa na podobnej úrovni od tohtoročného februára, uviedla agentúra Reuters.

„Obe strany sa zhodli, že budú využívať mechanizmy spoločnej komisie, posilňovať komunikáciu a koordináciu a spoločne udržiavať mier a stabilitu pozdĺž hranice,“ oznámilo ku schôdzke čínske ministerstvo zahraničia. Podrobnejšie informácie úrad neposkytol.

Čína je kľúčovým spojencom diktátorského režimu v Severnej Kórei. Poskytuje severokórejskému hospodárstvu sužovanému sankciami zásadnú pomoc. Vzájomné vzťahy však v poslednej dobe poznamenali opakované testy severokórejských balistických rakiet, ktoré Peking odsúdil.

Hranicu s Čínou využívajú Severokórejčania, ktorí sa snažia utiecť ďalej do zahraničia. Ako jediná je totiž prestupná a okrem toho na nej dochádza k zločinom. Vlani severokórejskí vojaci údajne kvôli jedlu a peniazom zastrelili troch čínskych dedinčanov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Severná Kórea #hranica