Venezuelčania masovo protestovali proti Madurovi

Desaťtisíce Venezuelčanov v stredu po celej krajine protestovali proti vláde socialistického prezidenta Nicolasa Madura. Akciu nazvanú Prevzatie Venezuely zvolala opozícia ako protest proti porušovaniu ústavy a demokracie v krajine.

26.10.2016 21:31
debata (54)

Práve v stredu malo začať trojdňové zbieranie podpisov za referendum o odvolaní prezidenta, proces ale minulý týždeň zablokovala volebná komisia. V mestách Mérida a Cumaná zasiahla proti demonštrantom polícia slzným plynom a niekoľko ľudí aj zatkla.

Opozícia v stredu vyzvala na generálny štrajk, ktorý sa má uskutočniť v piatok. „Vyzývame na generálny štrajk na piatok, nech každý zostane doma,“ vyhlásil na zhromaždení v Caracase šéf koalície Stôl demokratickej jednoty (MUD) Jesús Torrealba.

Prezident Maduro prostredníctvom televízie a rozhlasu vyzval k „národnému dialógu“. „Celý rok vyzývam parlament k dialógu,“ povedal Maduro. Pripomenul tiež úlohu Vatikánu, ktorý súhlasil, že bude sprostredkovateľom rokovaní medzi opozíciou a vládou. Podľa opozície sa ale Maduro o žiadny dialóg nesnaží, len sa už niekoľko mesiacov pokúša zabrániť referendu o jeho odvolanie.

„Zobrali nám právo slobodne sa vyjadriť. Preto sme dnes tu, aby sme volali po návrate demokracie,“ vysvetlil účel demonštrácií líder koalície MUD Torrealba. Táto koalícia má od januára väčšinu v parlamente, ktorého prácu ale blokuje najvyšší súd, naklonený prezidentovi Madurovi. Od januára sudcovia najvyššieho súdu vyhlásili za protiústavný celý rad zákonov prijatých poslancami.

Aj dnešnej demonštrácii sa režim pokúsil zabrániť policajnými blokádami na cestách vedúcich do Caracasu, v metropole bolo uzavretých najmenej desať staníc metra.

V utorok boli na letisku v Caracase zadržaní traja peruánski novinári mexickej televízie Televisa a argentínsky fotograf agentúry AP, ktorí chceli o dnešných demonštráciách informovať. Úrady ich nepustili do krajiny.

Aj začiatkom septembra, kde sa podobnej akcie nazvanej Pochod na Caracas, zúčastnil milión ľudí, zabránili úrady vo vstupe do krajiny niekoľkým zahraničným novinárom.

Venezuelčania vinia prezidenta nielen z porušovania demokratických princípov a zatvárania osôb za politické názory, ale aj zo zodpovednosti za hlbokú ekonomickú krízu, v ktorej sa ľuďom nedostáva základných potravín a liekov.

V utorok parlament schválil začatie politického procesu s prezidentom Madurom, ktorého obviňujú z narušenia ústavného poriadku. Akú podobu tento „proces“ bude mať, ale nie je jasné. Podľa expertov nebude mať žiadny krok poslancov okamžitý reálny vplyv, pretože poslanci nemajú právomoc prezidenta odvolať. Môžu len urobiť politické, viac alebo menej symbolické vyhlásenie. Tamojšia ústava neumožňuje takzvaný impeachment.

„K odvolaniu prezidenta je potrebný buď najvyšší súd, alebo referendum,“ uviedol pre server BBC právnik Jesús Silva.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro