USA sa zdržalo hlasovania v OSN proti embargu voči Kube

Spojené štáty sa v stredu po prvý raz v priebehu 25 rokov zdržali hlasovania o rezolúcii Organizácie Spojených národov, ktorá vyzýva na zrušenie ich ekonomického embarga voči Kube. Informovala o tom agentúra AP.

26.10.2016 22:03
debata (33)

Podporu rezolúcii vyjadrilo v stredu v 193-člennom Valnom zhromaždení OSN 191 štátov. Jedinými krajinami, ktoré sa hlasovania zdržali, boli USA a Izrael. Práve oni v uplynulých rokoch vždy hlasovali proti. Po tom, ako sa výsledky hlasovania objavili na obrazovke, privítali zvyšní diplomati zmenu ich rozhodnutia potleskom.

K zmene postoja pristúpili USA po úplnom obnovení diplomatických vzťahov s Kubou. Zaslúžil sa o to americký prezident Barack Obama podporujúci tiež zrušenie pretrvávajúceho embarga, proti ktorému sa však zasadzujú republikáni, majúci v americkom Kongrese prevahu.

Zdržanie sa avizovala ešte pred hlasovaním americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová, ktorá uviedla, že takéto rozhodnutie je výsledkom Obamovho prístupu ku Kube. Zdôraznila však, že USA ďalej „kategoricky“ odmietajú tvrdenia obsiahnuté v rezolúcii, že embargom porušili medzinárodné právo. Povedala tiež, že stredajšie hlasovanie neznamená, že Spojené štáty súhlasia so všetkými praktikami kubánskej vlády.

„Sme hlboko znepokojení vážnym porušovaním ľudských práv, ktoré kubánska vláda naďalej beztrestne pácha voči vlastnému ľudu,“ dodala Powerová.

Rezolúcia OSN zdôrazňuje nevyhnutnosť ukončenia ekonomického, obchodného a finančného embarga Spojených štátov voči Kube. Nie je síce záväzná a má skôr symbolický charakter, má však výraznú politickú váhu, uviedla AP.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #Kuba #embargo