Taliansko zasiahli dve silné zemetrasenia, hlásia desiatky zranených

Strednú časť Talianska zasiahli v stredu večer dve silné zemetrasenia, podľa prvých informácií však boli výrazne menej ničivé než v auguste.

26.10.2016 22:27 , aktualizované: 27.10.2016 07:37
debata (5)

Úrady doposiaľ potvrdili len niekoľko desiatok ľahšie zranených a jednu obeť, ktorá v dôsledku otrasov zomrela na infarkt, informovala dnes agentúra AP. Prvé zemetrasenie s magnitúdou 5,5 zaznamenali v stredu o 19.10 h SELČ a druhé s magnitúdou 6,1 o 21.18 h, uviedla Americká geologická služba USGS.

Talianski seizmológovia celkovo zaznamenali 60 dotrasov, z ktorých zhruba 23 malo magnitúdu vyššiu než 3 a jeden 4,6.

Otrasy postihli rovnaký región, ktorý bol zničený v dôsledku ničivého augustového zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo 298 obetí a tisíce ľudí pripravilo o strechu nad hlavou. V oblasti v stredu spadli alebo boli poškodené mnohé ďalšie budovy; v niektorých prípadoch išlo o objekty poškodené už pri augustovom zemetrasení. Celkový rozsah škôd zatiaľ nie je známy.

„Podľa informácií, ktoré máme, nie sú dopady (stredajších zemetrasení) také katastrofické, ako by sa dalo predpokladať… Zatiaľ sme nezaznamenali nijakú závažnú situáciu, a to je najdôležitejšie“ povedal šéf talianskeho úradu civilnej ochrany Fabrizio Curcio.

Podľa jeho slov utrpelo zranenia len „niekoľko desiatok“ ľudí, z ktorých nie je nikto v kritickom stave. Bezprostredne po otrasoch hospitalizovali dve alebo tri osoby, zatiaľ čo ďalšie vyhľadali ošetrenie neskôr. V meste Torentino zomrel na infarkt 73-ročný muž, ktorého zrejme vydesilo zemetrasenie.

Starosta mesta Camerino potvrdil približne 40 ľahšie zranených obyvateľov.

Stredajšie otrasy bolo cítiť aj v Ríme aj na iných miestach Talianska vzdialených stovky kilometrov od epicentra, ktoré sa nachádzalo pri mestečku Visso v provincii Macerata, približne 170 kilometrov severovýchodne od Ríma.

V postihnutej oblasti uzavreli niektoré cesty a železničné trate a v niekoľkých mestách nadnes zrušili školské vyučovanie. Došlo tiež k lokálnym výpadkom elektrickej energie.

Otrasy vyvolali na niektorých miestach paniku, napríklad počas zápasu najvyššej talianskej futbalovej ligy v meste Pescara, vzdialenom zhruba 100 kilometrov od epicentra. Davy divákov začali v reakcií na otrasy utekať zo štadióna a zápas museli na niekoľko minút prerušiť.

Z domovov utiekli stovky obyvateľov postihnutého regiónu, úrady pre nich pripravili provizórne lôžka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie