OBSE má obavy o americké prezidentské voľby

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa obáva o demokratickosť priebehu amerických prezidentských volieb, ktoré sa konajú už o dva týždne.

27.10.2016 11:22
debata (33)

„Z volieb je vylúčených až takmer šesť miliónov Američanov,“ povedal šéf nemeckého Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Georg Michael pre denník Die Welt. Z nich tvoria približne 3,2 milióna ľudia, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe alebo sú trestnoprávne stíhaní. Ďalších 2,6 milióna sú bývalí trestanci, ktorí už ale nie sú vo väzení, ale aj napriek tomu nemajú volebné právo.

„Existuje dodatočný dopyt na prispôsobenie sa medzinárodným štandardom“, povedal oficiálny nemecký volebný pozorovateľ Jürgen Klimke.

Podľa nového prieskumu sa každý tretí Američan bojí toho, že voľby budú 8. novembra zmanipulované. V predchádzajúcich týždňoch sa objavilo niekoľko upozornení, že ruskí hackeri majú prístup k citlivým informáciám a ich zverejnením sa pokúšajú ovplyvniť výsledok amerických prezidentských volieb. Washinghton vychádza z predpokladu, že hackeri konajú na pokyn z Moskvy.

O možnom zmanipulovaní volieb pravidelne hovorí aj Donald Trump, ktorý sa dokonca na twitteri vyjadril, že voľby sú už teraz sfalšované. Podľa jeho názoru uverejňujú médiá nesprávne čísla a za manipuláciami stojí aj jeho súperka Clintonová.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #americké prezidentské voľby