Denník Vedomosti prevzal ruský vlastník, šéfredaktorka odišla

Šéfredaktorka vplyvného ruského denníka Vedomosti Tatiana Lysovová oznámila odchod z funkcie, údajne z osobných dôvodov. Oznámila to rozhlasová stanica Echo Moskvy. Rozhodnutie prišlo nedlho po tom, čo zahraničný investor predal svoj podiel v novinách ruskému vydavateľovi na základe zákona, ktorý obmedzuje majetkové podiely cudzincov v ruských vydavateľstvách.

27.10.2016 11:51
Putin, Sečin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a šéf spoločnosti Rosnefť Igor Sečin.
debata (23)

Lysovová pracovala v redakcii denníka od ich založenia v roku 1999. O jej odchode z vedenia novín údajne rozhodol Demian Kudriavcev, ich nový vlastník. Ruskí opoziční novinári zastávajú názor, že uplatňovanie zákona zakazujúceho podiely zahraničných investorov v médiách vyšší ako 20 percent vedie k silnejšej autocenzúre redaktorov a znižuje možnosť publikovať články kritické voči vláde.

Vedomosti sa dostali do sporu so šéfom mocnej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť Igorom Sečinom, ktorý minulý mesiac vyvrcholil súdnym verdiktom v Sečinov prospech. Denník jedného z najbližších spolupracovníkov Vladimira Putina obvinil, že si stavia dom na pozemku pri Moskve, ktorého hodnota je 60 miliónov dolárov. Z rozhodnutia súdu musela redakcia článok odstrániť.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rosnefť #zahraničný investor #opoziční novinári