V bojoch o Mosul zahynulo podľa USA 800 až 900 členov IS

Americká armáda odhaduje, že v bojoch o Mosul zomrelo 800 až 900 členov teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

27.10.2016 12:37
debata (101)

OSN posiela z Dubaja humanitárnu pomoc pre irackých utečencov a podľa štvrtkových informácií má jej 1500 humanitárnych zásielok doraziť do severného Iraku v piatok.

Americký generál Joseph Votel, ktorý stojí na čele amerického Centrálneho velenia pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM), povedal, že v bojoch o Mosul, ktoré začali 17. októbra, padlo podľa odhadov americkej armády 800 až 900 členov IS.

Votel si myslí, že je ťažké poskytnúť presnejší údaj, pretože radikáli sa premiestňujú a snažia sa zamiešať medzi civilistov. IS má podľa Votela problémy straty rýchlo nahradiť, pretože je pre neho nebezpečné premiestňovať svojich ľudí v konvojoch.

Iracká armáda a spojenecké milície postupujú k Mosulu z niekoľkých smerov pomerne rýchlo. Zatiaľ sú v jeho blízkosti, väčšie problémy sa očakávajú na území mesta.

Očakáva sa, že IS použije civilistov ako ľudské štíty a využije možno aj primitívne chemické zbrane. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyškolila 90 irackých zdravotníkov pri organizovaní pomoci v okamihoch, keď ju bude potrebovať veľa ľudí.

Podľa WHO by sa na útek z Mosulu mohlo vydať až 700 000 ľudí a 200 000 osôb bude možno potrebovať naliehavú pomoc. Počíta sa s tým, že až 90 000 detí bude potrebné zaočkovať a že medzi utečencami bude 8 000 tehotných žien. Zatiaľ z oblasti Mosulu podľa štvrtkovej správy ministerstva pre migráciu odišlo 12 000 ľudí.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vo štvrtok oznámil, že posiela stany, prikrývky a ďalšiu humanitárnu pomoc do severného Iraku zo Spojených arabských emirátov. Pripravených je 7000 balíkov pomoci a prvých 1500 má doraziť v piatok. Tábory pre utečencov sa zriaďujú na severe Iraku.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Mósul #Islamský štát