Sacharovovu cenu získali dve jezídske ženy

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia dal Európsky parlament pre rok 2016 dvom jezídskym ženám, ktoré sa nebáli verejne hovoriť o hrôzach, ktoré zažili v zajatí tzv. Islamského štátu.

27.10.2016 15:21
Sacharovova cena Foto:
Lamíja Adži Bašárová (naľavo) a Nadja Muradová (napravo) prežili sexuálne zotročenie Islamským štátom a EP ich ocenil Sacharovovou cenou.
debata (7)

Nadja Muradová a Lamíja Adži Basárová “reprezentujú jezídsku komunitu a sú to ženy, ktoré prežili sexuálne zotročenie tzv. Islamským štátom v Iraku,” objasnil podľa portálu politico.eu predseda Európskeho parlamentu(EP) Martin Schulz dôvod udelenia tejto ceny práve týmto dvom ženám.

Líder liberálnej frakcie ALDE Guy Verhofstadt dodal: “Nadja a Lamíja sú inšpirujúce ženy, ktoré preukázali neuveriteľnú odvahu a ľudskosť tvárou v tvár ohavnej brutalite.”

Ďalšími nominovanými boli bývalý šéfredaktor už neexistujúcich tureckých novín Cumhuriyet, Can Dündar, a iní obhajcovia slobody slova v Turecku, či vodca krymských Tatárov Mustafa Dzemilev.

Slávnostné odovzdanie cien sa uskutoční 14. decembra vo francúzskom Štrasburgu.

Lamíja Adži Basarová

  • Do zajatia takzvaného Islamského štátu sa dostala v auguste 2014. Pri útoku islamistov na jezídsku dedinu pri meste Sindžár v severnom Iraku, kde Basarová žila so svojou rodinou, pravdepodobne zahynula jej matka aj otec. Islamisti potom držali Basarovú ako sexuálnu otrokyňu. „Odovzdávali si ma jeden druhému,“ popísala hrozné zážitky.
  • Tento rok v marci sa jej na piaty pokus podarilo utiecť, cesta za slobodou ale mala tragické následky. Obe jej spoločníčky, osemročné dievča a dvadsaťročná žena, zahynuli pri výbuchu nášľapnej míny, Basarová pri výbuchu prišla o pravé oko, ľavé má poškodené a celú tvár má pokrytú jazvami. Nakoniec sa dostala do rúk kurdských milícií a v nemocnici si ju vyzdvihol jej strýko.

Nadja Muradová

  • Členka irackej jezídskej menšiny, ktorú v auguste 2014 uniesli bojovníci Islamského štátu a tri mesiace ju držali ako sexuálnu otrokyňu. Utiecť sa pokúsila niekoľkokrát, ale vždy ju chytili, zbili a znásilnili. Nakoniec sa jej podarilo zo zajatia utiecť a stala sa hovorkyňou tisícok žien znásilňovaných bojovníkmi IS.
  • V januári tohto roka ju iracká vláda nominovala na Nobelovu cenu za mier, v októbri získala tohtoročnú cenu Václava Havla za obranu ľudských práv.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sacharovova cena #jezídi #IS