Povstalci v Aleppe chcú prelomiť obkľúčenie, zaútočili na základňu

Povstalci v sýrskom Aleppe zahájili raketové útoky na leteckú základňu Najrab pri Aleppe. Podľa ich predstaviteľa chcú prelomiť obkľúčenie východných častí mesta ovládaných opozíciou.

28.10.2016 14:25
Aleppo, povstalci, Sýria Foto: ,
Tank s povstalcami na západe Aleppa.
debata (182)

Ako z povstaleckej, tak z vládnej časti mesta sú hlásené ťažké boje. Pri povstaleckej paľbe zomrelo podľa exilovej organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) 15 civilistov a stovka ľudí je zranená. Sýrska štátna agentúra SANA informovala o útoku, pri ktorom v západnej časti Aleppo prišlo o život niekoľko detí.

Zacharíja Malahifdží, ktorý patrí k povstalcom, dnes povedal, že nové ofenzívy sa zúčastní niekoľko skupín a že útoky na leteckú základňu už k nej patrí. Abú Júsuf z radikálnej skupiny Ahrár aš-Sam povedal, že všetky zložky koalície bojujúce proti Damasku začali „bitku za prelomenie obkľúčenie Halab“. Tento boj „skoncuje s vládnou okupáciou západných štvrtí a s obkľúčením,“ do­dal.

SOHR oznámila, že povstalci vypálili na západnej štvrti niekoľko rakiet, zabili 15 civilistov a stovku ľudí zranili. SOHR informuje na základe správ, ktoré dostáva od svojich ľudí z miesta. Pri útokoch v západnej štvrti povstalci údajne nasadili tiež samovražedných atentátnikov. Štátna televízia ale oznámila, že tieto útoky zmarili a že vojaci zničili štyri autá s výbušninami. Podľa SOHR odporcovia Damasku zaútočili granátometmi Grad tiež na základňu Najrab. Leží juhovýchodne od Aleppa a od jeho centra je vzdialená asi desať kilometrov.

Strety sú hlásené aj zo západu Sýrie. Povstalci z provincie Idlib zaútočili údajne v Latakíji, čo je bašta stúpencov sýrskeho režimu. Raketový útok je hlásený aj z blízkosti základne Hmímím, ktorá leží južne od mesta Latákíja a už využíva ruská armáda.

Zo severnej provincie Idlib bol v stredu hlásený útok, pri ktorom bola zasiahnutá škola a o život tam prišlo niekoľko desiatok detí. Idlib má v rukách opozícia a radikálne skupiny a útok sa pripisuje sýrskej alebo ruskej armáde. Moskva zodpovednosť za neho odmietla.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun požiadal o vyšetrenie tohto incidentu. Podľa OSN nadobúda sýrska vojna na brutalite. Zo štatistiky Detského fondu OSN (UNICEF) vyplýva, že od 11. októbra bolo v boji zasiahnutých päť škôl vrátane tej v Idlibe. Pan Ki-mun povedal, že napriek všeobecnému rozhorčeniu útoky pokračujú, pretože vinníci sú si istí, že im nič nehrozí. „Musíme dokázať, že sa mýlia,“ povedal.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo