Island si volí nový parlament, očakávajú sa nerozhodné výsledky

Obyvatelia Islandu majú v sobotu rozhodnúť o novom zložení parlamentu v predčasných voľbách, ktoré sa konajú necelých sedem mesiacov po odstúpení premiéra Sigmundura Davida Gunnlaugssona v súvislosti s únikom tzv. panamských dokumentov, odhaľujúcich využívanie skrytých účtov v zahraničí.

29.10.2016 12:54
debata (3)

Približne 250 000 oprávnených voličov môže využiť hlasovacie miestnosti v čase od 9.00 h do 22.00 h miestneho času (11.00–24.00 h SELČ). Očakáva sa, že ani jeden z politických táborov nezíska v parlamente väčšinu a hlasovanie tak nepovedie k rýchlemu vytvoreniu novej vlády, informovala agentúra DPA. Porážka konzervatívcov a liberálov, ktorí tvorili doterajšiu vládnu koalíciu, je vopred istá, aj keď podľa najnovších prieskumov by mohli byť konzervatívci po voľbách najsilnejšou stranou. Výrazné posilnenie oproti výsledkom predošlých volieb predpovedajú miestnej Strane pirátov.

Po prepuknutí škandálu okolo tzv. offshorových účtov v apríli tohto roka a následných masových protestoch požadovali islandská opozícia i verejnosť okamžité konanie nových volieb do zákonodarného zboru. Napriek odstúpeniu Gunnlaugssona zostala jeho vláda pri moci.

Celoštátne voľby sa konajú na Islande už druhýkrát v tomto roku. V júnových prezidentských voľbách uspel politický nováčik Gudni Jóhannesson, ktorý sa tak stal novou hlavou štátu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Island