Clintonová má náskok, ale bez zaručeného víťazstva

Týždeň pred americkými voľbami to vyzerá tak, že do Bieleho domu sa dostane Hillary Clintonová. Podľa viacerých posledných prieskumov medzi voličmi vedie nad Donaldom Trumpom o štyri až dvanásť percent.

31.10.2016 09:00
Hillary Clintonová Foto:
Prieskumy naznačujú, že voľby vyhrá Hillary Clintonová. Na snímke je z predvolebného mítingu na Floride.
debata (103)

Z ankiet agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos dokonca vyplýva, že stúpenci republikánskeho kandidáta už neveria, že má ešte šancu vyhrať nad demokratickou súperkou.

Clintonovej pomohli hlavne televízne debaty, aby sa odpútala od Trumpa, pretože podľa ohlasov verejnosti zo všetkých vyšla lepšie. Jej rival však naďalej vôbec nepripúšťa, že by mohol prehrať. Viackrát zdôraznil, že neverí prieskumom verejnej mienky. „Agentúry pritom nezohľadňujú, že sa mi podarilo mobilizovať nové skupiny voličov,“ tvrdí republikán.

Pravda je, že prieskumy sa vo svete už neraz zmýlili aj pred najdôležitejšími hlasovaniami. Stačí si pripomenúť príklad z Európy, keď v júni tohto roku ešte v deň britského referenda o zotrvaní v EÚ agentúra YouGov informovala, že 52 percent opýtaných si želá zostať v európskom zväzku. Výsledok bol presne opačný. Za vystúpenie z únie hlasovalo 52 percent Britov.

Kým s prieskumami musí byť Clintonová spokojná, vrásky jej môže robiť oznámenie, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) preverí nové objavené e-maily odoslané z jej súkromného účtu, či neobsahovali utajované informácie. Ide o elektronickú komunikácia z obdobia, keď bola šéfkou diplomacie. Podobným problémom Clintonovej sa FBI zaoberal aj nedávno.

Trump vyhlásil, že jeho súperka sa postarala o škandál, ale Clintonová povedala, že nepredpokladá, že FBI zistí porušenie zákona, keď skontroluje pracovné e-maily odoslané zo súkromnej adresy. Súčasný šéf FBI James Comey v predchádzajúcich voľbách podporoval republikánskych kandidátov Johna McCain a Mitta Romneyho.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby