V Holandsku sa začína proces s Geertom Wildersom

V Holandsku sa v pondelok začal súdny proces s poslancom a predsedom krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geerta Wildersom. Čelí obvineniu z diskriminácie a podnecovania k rasovej nenávisti pre svoje výroky na adresu marockých prisťahovalcov.

31.10.2016 12:16
debata (9)

Obžalovaný proces bojkotuje a na pondelňajšie rokovanie sa nedostavil, informovala agentúra AFP.

Opozičný politik Wilders, ktorý je známy svojimi výrokmi namierenými proti moslimom, sa podľa prokuratúry previnil v marci 2014, keď na stretnutí s voličmi pred miestnymi voľbami vyhlásil, že sa v krajine zasadí o zníženie počtu prisťahovalcov z Maroka.

„Menej, menej, menej,“ skandovali v Haagu Wildersovi stúpenci, keď sa ich politík opýtal, či chcú v tomto meste viac, či menej Maročanov. „Postaráme sa o to,“ sľúbil šéf PVV. Imigrantov z Maroka – ktorí predstavujú asi dve percentá zo sedemnásťmiliónovej populácie krajiny – pritom označil za „špinu“.

Podľa agentúry AFP prípad otestuje, ako ďaleko siahajú v Holandsku hranice slobody slova. Predsedovi PVV hrozí pokuta až 7 400 eur a podľa AFP až dva roky väzenia. Tak prísny trest sa však neočakáva. Wilders akúkoľvek vinu popiera.

Wildersov právnik Geert-Jan Knoops na pondelňajšom rokovaní prečítal vyhlásenie, v ktorom jeho klient vysvetľuje, prečo sa rozhodol súd bojkotovať: „Je to politický proces a ja som sa rozhodol, že na ňom nebudem prítomný. Keďže som politik, je mojím právom otvorene prehovoriť, keď sa v Holandsku objaví nejaký problém.“

Už v roku 2011 čelil Wilders podobnému obvineniu za porovnávanie islamu s fašizmom a za výzvy na zákaz koránu. Nakoniec bol spod obžaloby oslobodený.

Proces sa koná pred parlamentnými voľbami plánovanými na 15. marca, v ktorých má najväčšiu šancu na víťazstvo práve Wildersova Strana pre slobodu a konzervatívna Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho.

Podľa prieskumu verejnej mienky z minulého týždňa zaostáva Wildersovo politické zoskupenie za stranou súčasnou premiéra Rutteho iba o dve kreslá v 150 člennom zákonodarnom zbore.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Geert Wilders