Džungľa je minulosťou, Francúzsko dokončilo likvidáciu tábora pri Calais

Francúzske orgány odstránili v pondelok posledné z improvizovaných príbytkov migrantov, ktoré stáli na okraji mesta Calais pri Lamanšskom prielive, a po týždni tak zavŕšili likvidáciu tábora známeho ako Džungľa. Podľa vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA, sa búranie chatrčí skončilo o 18.00 h.

01.11.2016 08:24 , aktualizované: 14:32
Calais, utečenci, migranti, džungľa, Foto: ,
V slume na okraji Calais žilo svojho času až 10 000 migrantov.
debata (9)

Regionálne úrady uviedli, že z pôvodného tábora nechali stáť tri objekty slúžiace pre náboženské obrady, keďže v priľahlom „kontajnerovom“ centre stále žije približne 1 500 neplnoletých migrantov.

Viac ako 6 000 obyvateľov samotnej Džungle premiestnili v prvej polovici minulého týždňa do zhruba 450 ubytovacích stredísk v rôznych častiach Francúzska.

V slume na okraji Calais žilo svojho času až 10 000 migrantov. Okrem provizórnych obydlí si tam svojpomocne postavili aj kostoly, mešity, školy a obchody. Mnohí z nich dúfali, že sa dostanú cez podmorský tunel alebo trajektom do Británie, čo sa však podarilo len malej časti z nich.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odmietol obavy, že niektorí z migrantov mohli po vysťahovaní tábora v Calais zamieriť do Paríža. Polícia v hlavom meste medzitým uskutočnila operáciu v tábore migrantov pri stanici metra Stalingrad, kde kontrolovala obyvateľom doklady.

Premiér Manuel Valls minulý týždeň vyhlásil, že zrušený bude aj tento nelegálny tábor, polícia však označila dnešný zásah za bežnú kontrolu a odmietla uviesť termín vypratania.

Hollande: Migranti sa už do Calais nevrátia

Migrantom nebude umožnené, aby nanovo osídlili už zlikvidovaný provizórny tábor pri meste Calais na severe Francúzska. V rozhovore pre utorkové vydanie regionálneho denníka La Voix du Nord povedal francúzsky prezident Francois Hollande.

„Sľubujem obyvateľom mesta Calais, že tu nedôjde k vzniku novej osady,“ uviedol Hollande v rozhovore, z ktorého citovala agentúra AP. Ďalej povedal, že vyše 1 000 neplnoletých migrantov, ktorí momentálne bývajú v obytných kontajneroch neďaleko Calais v nasledujúcich dňoch premiestnia do špecializovaných centier, kde sa posudzovaním ich prípadov budú môcť zaoberať britské úrady.

Hollande ďalej vyzval Britániu, aby tiež „vykonala svoj diel práce“ a prijala maloletých migrantov. Tí utiekli pred chudobou a konfliktami z krajín Blízkeho východu a Afriky a do Calais prišli dúfajúc, že sa odtiaľ ľahko dostanú práve do Británie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Calais