FBI zverejnil staré dokumenty o milosti Billa Clintona pre finančníka

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejnil 17 rokov starý súbor dokumentov z vyšetrovania, ktoré sa týkalo rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Billa Clintona udeliť milosť finančníkovi Marcovi Richovi.

02.11.2016 07:26 , aktualizované: 11:19
debata (36)

Dokumenty sa objavili na internete iba niekoľko dní pred voľbami, v ktorých sa uchádza o prezidentské kreslo niekdajšia prvá dáma Hillary Clintonová.

Agentúra AP uviedla, že 129-stranový materiál bol zverejnený vo výrazne cenzurovanej podobe na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Prípad omilostenia Marca Richa, ktorý žil v tom čase vo Švajčiarsku, bol uzavretý v roku 2005 bez toho, aby federálne orgány vzniesli obvinenia.

Samotný Rich čelil v USA obvineniam z finančných zločinov, až kým v roku 2001 nedostal milosť od prezidenta Clintona. Zomrel v roku 2013.

Ku zverejneniu týchto dokumentov došlo krátko po tom, ako riaditeľ FBI oznámil ďalšie preverovanie e-mailovej komunikácie Clintonovej z obdobia, keď bola ministerkou zahraničných vecí a používala svoju súkromnú schránku na služobné účely. Clintonovej kampaň kritizovala načasovanie tohto oznámenia, ktoré by mohlo ovplyvniť nadchádzajúce voľby.

Načasovanie zverejnenia dát je podľa FBI náhodné

Termín, v ktorom americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejnil len krátko pred tohtoročnými prezidentskými voľbami dokumenty o spornej milosti udelenej niekdajšou hlavou štátu Billom Clintonom, manželom terajšej demokratickej kandidátky do Bieleho domu, je dielom náhody a vychádza z predchádzajúcej žiadosti. FBI to uviedol vo vyhlásení. Kampaň Hillary Clintonovej označila najnovšie krok federálnej agentúry za podivný.

FBI tvrdí, že postupoval podľa zákona o slobodnom prístupe k informácii (FOIA), podľa ktorého vybavuje tisícky takýchto žiadostí. „Spracovávané sú podľa poradia,“ uviedol úrad. Dodal, že ak je o konkrétny prípad požiadané najmenej trikrát, zverejňuje dokumenty i elektronicky. „V rámci štandardného postupu FOIA boli spomínané materiály pripravené na zverejnenie a automaticky zverejnené vo verejnej webovej čitárni FBI,“ dodala federálna agentúra.

FBI, ktorý sa v minulosti snažil vždy vystupovať ako nezávislý a nestranný úrad, sa teraz podľa komentátorov dostal do pozície, od ktorej sa obvykle snažia dištancovať – ​​a to priamo do centra súboja republikánskeho a demokratického kandidáta o prezidentský pos­t.

Minulý piatok šéf FBI James Come oznámil Kongresu nález nového balíka elektronickej pošty, ktorú bývalá ministerka zahraničia Clintonová odosielala proti pravidlám zo svojho súkromného poštového účtu. Zatiaľ nie je jasné, či nájdená korešpondencia obsahuje nejaké tajné informácie alebo či je dôkazom o možnom porušení zákona, aj tak sa ale stala ranou pre kampaň demokratky.

Tento týždeň v utorok potom FBI na twitteri zverejnila materiál z dávno uzavretého vyšetrovania kontroverznej milosti, ktorú prezident Clinton v posledný deň svojho pôsobenia v Bielom dome udelil stíhanému finančníkovi a sponzorovi Demokratickej strany Marcovi Richovi. Ten bol vtedy už roky na úteku pred zákonom, pred americkou justíciou sa schovával vo Švajčiarsku.

The Washington Post poznamenal, že FBI svojím postupom už druhýkrát za päť dní do kampane zasiahla, hoci sa takému počínaniu zvyčajne snažia vyhnúť. „Američania teraz hľadia na FBI a vidia politickú organizáciu, nie nestranícky úrad – má to veľké následky pre FBI aj pre nás všetkých,“ vyhlásil niekdajší hovorca ministerstva spravodlivosti a podporovateľ Clintonovej Matt Miller.

Trump upozorňuje voličov na možnosť stiahnuť hlasy odovzdané v predstihu

Americkí voliči, ktorí využili predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách, ale pochybujú o správnosti svojho výberu, by mali stiahnuť odovzdané hlasy a voliť znova. Republikánsky kandidát Donald Trump to vyhlásil pred svojimi priaznivcami vo Wisconsine ako jednom zo štyroch štátov USA, kde je podľa neho možné žiadať zmenu hlasu na okresnom úrade.

Jeho výzva sa týka ľudí, ktorí „vážne oľutovali nákup“ a myslia si, že v predčasnom hlasovaní „urobili chybu“. Trump dodal, že okrem Wisconsinu je takáto možnosť aj v Michigane, Minnesote a Pensylvánii.

V štáte Wisconsin majú podľa AP voliči možnosť zmeniť svoje rozhodnutie až trikrát. Posledný termín, keď tak môžu urobiť, je tento štvrtok. Informačné centrum pre predčasné hlasovanie na Reedovej univerzite uviedlo, že voliči zvyknú pristupovať k takémuto kroku len veľmi zriedkavo.

Riadne hlasovanie v prezidentských voľbách sa uskutoční budúci utorok.

Clintonová sa sústredí na Arizonu, Trump na Floridu

Demokratická uchádzačka o úrad prezidenta Spojených štátov Hillary Clintonová sa v stredu chce pokúsiť zvrátiť rast popularity svojho republikánskeho rivala v štáte Arizona Donalda Trumpa, vo štvrtok jej v tom má pomôcť aj jej kandidát na viceprezidenta Spojených štátov Tim Kaine. Naopak Trump sa chce sústrediť na Floridu, bez ktorej sa podľa agentúry AP do Bieleho domu nemá šancu dostať.

Na Floride aj v Arizone si Trump podľa aktuálnych prieskumov vedie lepšie ako Clintonová. Na Floride, kde takmer celý október mierne viedla Clintonová, si podľa agentúry Remington Research drží Trump náskok štyroch percentuálnych bodov a podľa ankety pre denník The New York Times troch percentuálnych bo­dov.

Trochu iná je situácia v Arizone, kde realitný magnát od augusta do polovice októbra prieskumy v priemere viedol, ale potom sa na zhruba dva týždne dostala do čela Clintonová. Teraz tam má Trump náskok asi dvoch percentuálnych bo­dov.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Bill Clinton #Donald Trump