Kazašský súd odsúdil 'almatského strelca' na smrť

Súd v Almaty uložil trest smrti dvadsaťsedemročnému Kazachovi, ktorý tento rok v júli v tomto najväčšom kazašskom meste strieľal na policajtov. Výkon absolútneho trestu je však v stredoázijskom Kazachstane už niekoľko rokov pozastavený a muž bol teda de facto odsúdený na doživotie. Teroristický útok si podľa verdiktu vyžiadal životy ôsmich strážcov zákona a dvoch civilistov.

02.11.2016 08:28
debata (4)

„Súd odsúdil Ruslana Kulekbajeva na trest smrti,“ hovorí sa v rozsudku, ktorý prečítal sudca Jerbol Bolatov. Proti verdiktu sa nemožno odvolať, uviedla ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu súdu. Proces sa odohrával priamo vo väzobnej väznici. Hrdelný trest požadovali pozostalí aj prokurátor. Kulekbajev sa podľa spravodajskej stanice BBC k vraždám priznal a vo svojom poslednom slove vyhlásil, že sa pomstil za útlak moslimov.

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v roku 2003 svojím dekrétom vykonávanie popráv v krajine pozastavil, avšak hrdelný trest nezakázal ani nezrušil; v praxi sa tak tieto rozsudky rovnajú doživotiu. Naposledy bol trest smrti v Kazachstane vynesený pred viac ako desiatimi rokmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #kazachstan #doživotie #Almaty