Východne od Mósulu sa bojuje, šiitské milície dobyli 46 obcí

Nové boje vypukli v stredu medzi vládnymi jednotkami a príslušníkmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrti Gugdžalí na východnom okraji irackého mesta Mósul. Túto časť mesta pritom vládne sily v utorok od IS oslobodili.

02.11.2016 11:47 , aktualizované: 17:39
debata (40)

Ako vo svojej správe spresnila agentúra DPA, vojenskí technici sa dnes v Gugdžalí pokúšali odstrániť míny a výbušniny nastražené bojovníkmi IS. Nemenovaný oficiálny zdroj pre DPA dodal, že v Gugdžalí je zničená väčšina budov, obchodov i domov.

Podľa správy agentúry AP iracká armáda naďalej kontroluje východný okraj Mósulu. Iracký brigádny generál Hajdar Fázil informoval, že iracké jednotky dnes kvôli zlej viditeľnosti pozastavili ofenzívu v oblasti mesta Mósul.

Šiitské polovojenské Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaábi), ktoré sa po boku vládnych síl a ich spojencov zapájajú do oslobodzovania Mósulu, dobyli už 46 dedín ležiacich západne a juhozápadne od Mósulu. Ide o územie s rozlohou viac ako 590 kilometrov štvorcových, uviedol dnes nemenovaný predstaviteľ týchto milícií pre agentúru DPA. Šiitské oddiely zneškodnili aj 20 áut s nastraženou výbušninou a zabili desiatky islamistov.

DPA súčasne informovala, že spojené jednotky irackej armády a polície a ďalších ozbrojených skupín dnes spustili svoju operáciu 20 kilometrov južne od Mósulu, v blízkosti lokality Hammam al-Álil. Po jej dobytí a po oslobodení najbližších miest a dedín chcú tieto jednotky zaútočiť na južný okraj Mósulu a následne preniknúť do mesta pri západnom brehu rieky Tigris.

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala 17. októbra. Očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do tejto blízkovýchodnej krajiny z roku 2003. Na pozície IS útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi.

Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V meste sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí. Mósul je v rukách islamistov od leta roku 2014, keď sa im podarilo zmocniť veľkých častí územia na severe a západe Iraku. Od vlani však IS utrpel sériu porážok a prišiel o kontrolu nad veľkou časťou dobytého územia, takže Mósul je jeho poslednou veľkou baštou v Iraku.

Iracké špeciálne sily držia pozície v Mósule

Iracké špeciálne jednotky držia svoje pozície na východnom predmestí Mósulu, ich postup v boji proti radikálom z Islamského štátu ale sťažuje zlá viditeľnosť. Informoval o tom iracký generál Hajdar Fazil. V oblasti je kvôli mrakom znížená viditeľnosť, čo ovplyvnilo najmä operácie lietadiel a bezpilotných lietadiel, ktoré sú pre ofenzívu kľúčové.

Streľba na mosulskom predmestí takmer utíchla, ozýva sa len sporadicky, takisto len občas je počuť delostrelecká paľba na islamistické pozície, uviedla agentúra AP. Irackí vojaci prenikli do východnej časti Mósulu v utorok ráno a vôbec prvýkrát sa tak dostali priamo do mesta, z ktorého ich radikáli vyhnali v roku 2014. V ďalšej fáze bojov čaká armádu postup jednotlivými ulicami, kde bude zrejme nastražených množstvo výbušnín, a boj dom od domu. Zároveň sa budú chcieť vyhnúť obetiam z radov civilistov, ktorých v meste stále žije cez milión.

Humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC) v stredu varovala, že životy civilistov v Mosule sú „vo vážnom nebezpečenstve“. Postup irackých vojakov bude totiž znamenať, že sa boje v meste ešte zintenzívnia. Od začiatku ofenzívy pred viac ako dvoma týždňami podľa NRC už zo svojich domovov utieklo okolo 18 000 Iračanov. Pracovníci organizácie sa teraz „pripravujú na najhoršie“, uviedol Wolfgang Gressmann z irackej pobočky NRC.

Ofenzíva pri Mósule, ktorá sa začala 17. októbra, je najväčšou irackou vojenskou operáciou od invázie vedenej Američanmi v roku 2003. Zúčastňuje sa na nej cez 25 000 irackých vojakov, policajtov, členov kurdských síl, sunnitských kmeňových bojovníkov a príslušníkov šiitskych milícií. Zo vzduchu ich podporujú lietadlá koalície na čele so Spojenými štátmi. Operácia zrejme potrvá týždne, možno aj mesiace.

Podľa zdrojov je vodca IS Baghdádí ešte stále v Mósule

Vodca džihádistickej organizácie abú Bakr Baghdádí sa podľa všetkého ešte stále nachádza na území mesta Mósul, kam v utorok v rámci rozsiahlej ofenzívy prvýkrát za posledné vyše dva roky vstúpili iracké vládne jednotky a ich spojenci. Informoval o tom na svojej webovej stránke britský denník Independent.

Ako v rozhovore pre toto periodikum uviedol vedúci kancelárie prezidenta irackého Kurdistanu Fuád Husajn, kurdská vláda získala z viacerých zdrojov informácie, že „Baghdádí je ešte tam a ak ho zabijú, bude to znamenať koniec celého systému Islamského štátu“.

IS si v takom prípade – uprostred bojov – bude musieť zvoliť nového kalifa, ale prípadný Baghdádího nástupca určite nebude mať takú prestíž a autoritu ako terajší líder. Husajn pripustil, že prítomnosť vodcu IS v Mósule môže sťažiť a spomaliť postup operácie vládnych síl na oslobodenie Mósulu od islamistov.

Poznamenal však súčasne, že rýchlosť, akou bude Mósul oslobodzovaný, bude závisieť aj od ďalších faktorov – najmä však od toho, či sa islamisti chystajú zničiť päť mostov nad riekou Tigris.

Abú Bakr Baghdádí, vlastným menom Ibráhím Awád Ibráhím al-Badrí, je na čele Islamského štátu od júna 2014, keď sa tejto teroristickej organizácii začalo výrazne dariť dobýjať územia v Sýrii i Iraku a opevňovať sa na nich.

Médiá odvtedy opakovane informovali o jeho smrti, ale tieto správy sa nikdy nepotvrdili. Agentúry najnovšie informovali, že napriek utorkovému postupu vládnych síl na okraj Mósulu by boj o poslednú baštu IS v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi a okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia krvavé boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly.

Operácia na oslobodenie Mósulu, na ktorej sa okrem vládnych jednotiek zúčastňujú aj kurdské polovojenské oddiely a jednotky šiitskej domobrany, sa začala 17. októbra. Bojové operácie sa uskutočňujú za podpory spojencov pod vedením USA.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #špeciálne jednotky